Yritystuki – asiantuntija auttaa hakemisessa ilmaiseksi?

yritystuki

Erästä jakamaani postausta kommentoitiin eilen 29.3.2020 yrittäjien yhdessä Facebook-ryhmässä ja se inspiroi minua kirjoittamaan tämän blogin. Yritystuki on yrittäjälle tässä tilanteessa hyvin tärkeää ja haluan kertoa, miten voin auttaa sinua hakemaan tukea yrityksellesi ja miten en voi. Suuresti kiitoksia kommentoineelle <3

Yritän nyt omin sanoin kertoa, mitä hän minulle kirjoitti:

Kommentoija kiitti minua ensin kaikista postauksistani, joita olen tehnyt auttaakseni. Sitten hän pyysi minua ammattilaisena jakamaan asiantuntijuuttani maksutta muille yrittäjille. Kommentoija kertoi myös, että monilla eri sivuilla yrittäjät auttavat toisiaan monin keinoin.

Hän sanoi ymmärtävänsä, että minäkin olen yrittäjä ja hän kirjoitti kommentissaan, että korona antaa minulle mahdollisuuden saada yritykselleni tavallista enemmän tuloja tässä tilanteessa.

Kirjoittaja kysyi, voisinko jakaa tietoa erilaisten tukien hakuprosessista ja siitä, mitä mihinkin kohtaan olisi hyvä lisätä. Hän kertoi itse osallistuneensa yhteen webinaariini ja ymmärtävänsä, että olen valmis auttamaan yrittäjiä hakemaan julkista tukea maksusta. Hän kertoi minun ilmaisseen, että yritykset voivat hakea rahoitusta, joka sitten pitää käyttää minun kaltaisten konsulttien palkkoihin ja että esimerkiksi minä voin avustaa itse hakemuksen teossa. Hän toivoi, että oli käsittänyt asian oikein.

Hän kommentoi, että hänen mielestään oli surullista lukea minun postaukseeni tulleita kommentteja yrittäjiltä ja mainitsi, että minun apuni olisi heille tervetullutta ja voisin auttaa heitä nukkumaan yönsä paremmin. Hän kirjoitti ymmärtävänsä, että alkuperäisessä postauksessani kysyin mielipidettä jakamaani artikkeliin. Hän kertoi lukeneensa siihen tulleita kommentteja, joista hänen mielestään näkyi epätietoisuus ja epävarmuus ja oli sitä mieltä, että ehkä voisin antaa niihin vastauksia.

Lopuksi hän kiitti minua etukäteen kaikesta avustani yrittäjille.

Tunnistan, kuulen ja koen kyllä todella monien yrittäjien tuskaa ja voin todellakin kertoa, että sydämeni vuotaa verta erittäin monen yrittäjän tilanteen vuoksi. Se vaikuttaa myös uniini ja on jo saanut minua venymään jaksamiseni äärirajoille <3

Vaikuttaminen – paras keino auttaa mahdollisimman monia

On haasteita itsekin pysyä koko ajan perässä esimerkiksi tukikuvioista. Yritystuki – kuka voi hakea, mitäkin yritystukea ja milloin? Tukien määrä lisääntyy tai sisältö muuttuu jopa päivittäin – mutta yritän kyllä parhaani pysyä perässä ja tiedottaa asioista omissa kanavissani. Tiimini ei ole suuren suuri, joten ihmeisiin en pysty, vaikka työskentelisin 24/7 ja siksi koen kriittisen tärkeäksi myös sen, mihin käytän milloinkin aikaani. Esimerkiksi vaikuttaminen päättäjiin on ollut erittäin tärkeällä prioriteeteissani. Heidän päätöksensä vaikuttavat kaikkiin suomalaisiin yrittäjiin ja vaikuttamiskeinoin koen pystyväni auttavan isointa määrää yrittäjiä – ihan ilman mitään maksuja ja rahaa keneltäkään kenellekään.

Teen koko ajan lähes yötä päivää vaikuttamista kansanedustajiin ja sekä vaikuttamalla yrittäjäjärjestössä valtakunnallisesti, maakunnallisesti että paikallisestikin (mm. Suomen yrittäjien yksinyrittäjyyden johtoryhmän jäsenenä), jotta valtion päätökset ja resurssointi palvelisi mahdollisimman monia pienyrittäjiä. Tätä työtä tarvittaisiin todella monen muunkin yrittäjän toimesta, jotta pienyrittäjien ääni todella kuultaisiin ja otettaisiin huomioon päätöksenteossa. Jokainen meistä voi vaikuttaa ottamalla yhteyttä vähintään oman alueensa kansanedustajiin. Toivon, ettei kukaan ajattele, että ainoastaan jonkun tai joidenkin tulisi tehdä tätä. Me jokainen olemme avainasemassa tässä (juuri sinäkin!), jotta yritystuki olisi jokaiselle mahdollinen!

Tiedon aktiivinen jakaminen ja avaaminen sekä selkeyttäminen yrittäjille

Toinen prioriteeteissani tärkeä strategia on ollut jakaa mahdollisimman paljon tietoa @yrittäjävalmentajaTyttiLaine Facebook-sivullani heti, kun saan tietoa itselleni. Olen myös jakanut postauksiani paljon erilaisiin yrittäjäryhmiin tarkoituksenani juuri levittää tietoa mahdollisimman nopeasti ja tehokkaasti. Jakaessani postauksia kysyn säännöllisesti mielipiteitä ja ajatuksia, joita asia herättää, jotta voin mahdollisimman hyvin kuulla vastauksia ja ottaa ne huomioon erityisesti vaikuttamistyössä yrittäjäjärjestössä ja kansanedustajien suuntaan. Jokainen kommentti on minulle tärkeä ja vaikka en niihin reagoisikaan näkyvästi, ne ovat monet jo auttaneet minua ottamaan asioita esille ja sitä kautta myös mahdollisesti vaikuttaneet asioihin laajemminkin. Kiitos kaikille jo tähän mennessä postauksiini kommentoineille <3

Miten autan yrittäjiä täysin maksutta? 

Tiedon aktiivisen jakamisen lisäksi olen varsinkin viimeisen kahden viikon aikana auttanut todella paljon yrittäjiä ihan maksuttakin eli ilman rahaa (kuten olen aina tehnyt jo aiemminkin!). Olen kirjoittanut postauksia, suunnitellut ja toteuttanut maksuttoman verkkoluennon (josta ainakin moni yrittäjä on kertonut saaneensa selkeyttä ja lisää ymmärrystä erilaisista tukimuodoista ihan ilmaiseksi) ja vaikuttanut monellakin tasolla ja tavalla erilaisiin päättäjiin. Lisäksi maksuttoman verkkoluentoni “Mitä julkista rahoitusta voit nyt hakea ja miten” nauhoitus on edelleen maksutta katsottavissa.

Koska haluan auttaa yrittäjiä erityisesti tuotteistamaan omaa osaamistaan (sitä voi tehdä millä alalla tahansa toimiva yrittäjä!) olen avannut ovet täysin maksuttomalle miniverkkokurssille Paketoi osaamistasi kannattaviksi digituotteiksi! Olet lämpimästi tervetullut mukaan, jos haluat saada tuloa verkon välityksellä ja samalla turvata talouttasi enemmän digitaalisilla keinoilla!

Lisäksi tarjoan mahdollisuuden tulla mukaan viiden päivän maksuttomalle verkkokurssilleni Enemmän euroja, jossa opit helposti verkossa viidessä päivässä miten nautit ja tienaat yrittäjänä enemmän.

Olen myös tehnyt maksuttoman rahoitusoppaan (www.tyttilaine.fi/rahoitusopas), jota päivitän säännöllisesti, jotta se olisi ajan tasalla.

Voimavarani ovat kuitenkin rajalliset

Vaikka miten koittaisin, eivät omat voimavarani riitä auttamaan kaikkia maksustakaan, saati sitten täysin maksutta. On mielestäni erittäin hienoa ja ihailtavaa, että jotkut haluavat auttaa täysin veloituksetta ja sitä olen itsekin tehnyt paljon. Minulle tällaisia pyyntöjä tulee tällä hetkellä satoja, eikä minun sydämeni anna periksi sille, että alan valikoimaan muutamia yrittäjiä, joita auttaisin ja loput jättäisin oman onnensa nojaan. Kaiken tämän lisäksi minulla on myös olemassa olevia asiakassuhteita jopa vuoden kestoisilla (mm. Buustia bisnekseen! -verkkovalmennuksessani mukana olevat, omaa yritystään kehittävät upeat tyypit!) ja pidemmilläkin yhteistyösopimuksilla. Minulle on tietysti tärkeää palvella nykyiset asiakkaani niin hyvin kuin mahdollista ja tietysti juuri niin, mitä olen heille luvannut. Kaikki aikani ja energiani ei siksikään voi kohdentua pelkästään vaikuttamistyöhön ja muuhun laajempaan yrittäjien yksilölliseen auttamiseen.

Olen myös aktiivinen ja jäsen erilaisissa yhdistyksissä ja ryhmissä: Suomen yrittäjien yksinyrittäjyysverkoston johtoryhmässä, Satakunnan yrittäjien verkostoitumisvaliokunnassa, Porin yrittäjien hallituksessa, Rakentavan vuorovaikutuksen yhdistyksen hallituksessa, Suomen Mensan jäsenenä, Suomen bisnesenkeliverkostossa, Suomen Fasilitaattoreiden jäsenenä ja kansainvälisen fasilitaattoreiden järjestön IAF:n jäsenenä. Haluan näissäkin olla aktiivinen, reagoida nopeasti ja yrittää vaikuttaa monien ihmisten elämänlaadun ja hyvinvoinnin tueksi.

Kaiken ilmaisenkin tekemiseni ja vaikuttamistyön lisäksi oma perheeni (olen myös mm. vaimo, äiti, tytär, sisko ja miniä) ja oman perheeni sekä läheisteni kanssa käytetty aika on minulle myös tärkeää eikä sitä ole kovinkaan paljon viimeisen kahden viikon aikana ollut. <3

Julkinen rahoitus, yritystuki – miten autan niissä?

Kirjoitan myös säännöllisesti blogia (www.tyttilaine.fi/blogi) ja kirjoitukseni ovat tietenkin käytössä ihan maksutta. Blogissani monien eri rahoittajien tarkkojen hakuohjeiden yksityiskohtainen avaaminen vaatisi melko paljon kirjoitustyötä ja aikaa, ja toistaiseksi sitä ei ole ylimääräistä ollut 🙁 Koen myös, että minun on viisainta ohjata ihmisiä rahoittajien sivuille, koska he päivittävät niitä koko ajan ja suuremmin resurssein. He osaavat myös parhaiten vastata, mikä yritystuki sopii mihinkin tilanteeseen ja neuvovat hakijoita maksutta.

Jos ajatellaan, että tekisin esimerkiksi kirjoituksen kaikista mahdollisista tukimuodoista ja siitä, mitä mihinkin hakemuskohtaan tulee kirjoittaa, se olisi lähes mahdoton työ eikä sellainen kirjoitus välttämättä auttaisi kuitenkaan räätälöidysti jokaista sen lukijaa. Kävin maksuttomassa verkkoluennossani läpi seitsemän pienyritysten yritystukimuotoa, joita on ollut jo aiemminkin paljon enemmän ja koronan vuoksi on tullut myös jo nyt uusia.

Kokemukseni mukaan yleisin ongelma yrittäjillä on kuvata tekstinä oman yritystoiminnan kokonaisuutta/tilannetta ja myös mahdollisia uusia ideoita ja ajatuksia, joilla tilannetta pyritään muuttamaan ja yritystuki saamaan. Tätä on mahdotonta tehdä ilman räätälöityä apua, koska jokainen yritys ja yrittäjä ovat omanlaisiaan ja tavoitteet, lähtökohdat ja persoonat ovat erilaisia. Kaikki yrittäjät eivät ole myöskään välttämättä miettineet aiemmin, mitä tavoitteita itsellä tai omalla yrityksellä on – tai eivät pysty tai jaksa lähteä yksin sellaista ajattelemaan tässä koronakriisissä. Yritystukihakemuksen räätälöidystä tekemisestä pyydän maksun, jolla tällä hetkellä työllistän hakemuksissa auttamisessa myös kahta muuta yksinyrittäjää, joiden tulot ovat koronan vuoksi tällä hetkellä nollissa. Koska minun oma aikani ei millään riitä auttamaan kaikkia (vaikka kuinka haluaisinkin!) niin maksulla varmistan sen, että halukkaat saavat todella osaavaa asiantuntijuutta avukseen. Haluan huolehtia myös siitä, että pystyn itse työllistämään omaan tiimiini kuuluvia henkilöitä ja tukemaan heidän toimeentuloaan.

Jos olet kiinnostunut mahdollisesta yhteistyöstä kanssani, voit vastata kyselyyni täällä.

Yritystuki – mihin rahoitusta voi hakea ja mitä sen hakeminen vaatii? 

Yritys voi hakea nyt (kuten ennenkin) pankkilainaa ja Finnveran takausta, jos yrityksellä on esimerkiksi akuutti kassakriisi asiakasvirran loputtua ja kustannusten jatkaessa juoksuaan. Oman tilanteen selkeyttäminen ja talousasioiden oma läpikäynti auttaa mielestäni todella usein yrittäjää ja siihen annoin ohjeita blogissani Yrittäjä ja korona -pikaohje, jonka julkaisin lauantaina 14.3.2020.

Julkisiin yritysrahoituksiin liittyen on vallalla viime aikoina ollut jotenkin yleisemminkin mielestäni käsitys, että tukea saisi ainoastaan ulkopuolisen asiantuntijan kustannuksiin. Tämä ei todellakaan pidä paikkaansa. Eri tukimuodoista ja hyväksyttävistä kustannuksista löytyy kootusti tietoa muun muassa työ- ja elinkeinoministeriön sivulle https://tem.fi/koronavirus/toimintaohjeita-yrityksille

Yksinyrittäjien tilanteeseen on tulossa työttömyyskorvauksen hakemismahdollisuuden lisäksi muutakin tukea, joista tiedotettaneen jo ihan lähipäivinä lisää. Kuntien elinkeinotoimien ja seutujen kehittämiskeskusten sekä uusyrityskeskusten kautta on ainakin ollut ilmeisesti tarkoitus ohjata tuet juuri yksinyrittäjille. Kun olen kysellyt perusteluja tähän eri rahoitushakupaikkojen käyttöön, olen saanut vastauksen, että tällä pyritään saamaan juuri enemmän resursseja käyttöön hakemusten käsittelyyn kuin yksin Business Finlandin ja ELYn resurssit.

Jokaisten eri rahoituslähteiden hakemukset ovat erilaisia ja rahoittajat vastaavat ohjeistuksesta niihin. Heillä on myös viestinnän resursointia asioista tiedottamiseen ja henkilökuntaa vastaamassa juuri siihen rahoitukseen liittyviin kysymyksiin. Tämä kaikki on ilmaista neuvontaa kysyjälle.

ELY-keskuksilla on tukimuotona mm. yritysten kehittämispalvelut. Tästä blogistani voit lukea, miten ne voivat auttaa yrittäjiä.

Jos haluaisit jutella lisää yritystuista ja siitä, miten voisimme mahdollisesti tehdä yhteistyötä, vastaa kyselyyni täällä.

Isommat toimijat ovat myös apunasi

Rahoitustietoja on koottu ainakin Suomen yrittäjien ja Suomen yrittäjänaisten koronasivuille, jossa ne ovat käytössä maksutta myös ei-jäsenille. Sivut löytyvät täältä ja niitä päivitetään aktiivisesti: https://www.yrittajat.fi/yrittajat/kaikki-koronasta-yrittajalle ja https://www.yrittajanaiset.fi/koronavirus-on-pistanyt-kaiken-sekaisin/.

Suomen yrittäjillä, maakunnallisilla yrittäjäjärjestöillä ja Suomen yrittäjänaisilla on isommat resurssit kuin minulla pienenä mikroyrittäjänä. Erilaisia tiedusteluja ja pyyntöjä voi hyvin osoittaa heille. Suomen Yrittäjät on muun muassa avannut koronan vuoksi uuden Facebook-ryhmän, jossa heiltä on useiden henkilöiden, myös psykoterapeutin, resursseja ohjattu keskustelujen ja kysymysten reagointeihin. Tämä ryhmä löytyy osoitteesta https://www.facebook.com/groups/ostapienelta/

Kiitollisuutta ja kommentteja

Toivon vielä, että huomaisimme antaa kiitosta ja arvostusta kaikille heille, jotka vievät yrittäjien yhteisiä asioita eteenpäin <3️ Tässä maassa on todella monia ihmisiä, jotka työkseen ja jopa oman yritystoimintaansa lisäksi (esimerkiksi yrittäjäjärjestössä luottamushenkilöinä ja muuten aktiiveina) käyttävät aikaansa ja energiaansa pyyteettömästi yhteisten asioiden edistämiseen <3 Toivon, että kukin itse huomaa ilmaista kiitollisuutta myös omissa verkostoissaan heille, joita kohtaan kokee kiitollisuutta <3

Suomen yrittäjät tekee tärkeää työtä monilla eri tasoilla (valtakunnallisesti, alueellisesti ja paikallisesti) ja koen suurta kiitollisuutta siitä! Pääset lukemaan viimeisimmän yksinyrittäjien tukeen liittyvän blogin täältä. Suuret kiitokset kaikille, jotka sekä työntekijöinä että luottamushenkilöinä vievät yrittäjien asiaa sydämellään eteenpäin tässä haastavassa tilanteessa <3

Edelleen kuulen toki mielelläni kysymyksiä ja mahdollisimman konkreettisia pyyntöjä siitä, millainen apu olisi tarpeen, koska se auttaa minua miettimään, miten voin itse mahdollisesti auttaa. Se auttaa minua myös löytämään mahdollisia keinoja, joilla asiaan voitaisiin saada suurempaakin muutosta, ja olemaan yhteydessä erilaisiin päättäjiin asiaan liittyen, jotta jonkinlainen yritystuki olisi kaikille mahdollinen. Olet tervetullut kommentoimaan tähän blogiini alla!

Rakkaudella,

Tytti

Tytti Laine
Someillaan?

Kommentit

Tytti Laine
Tytti Laine on yrittäjyyden moniosaaja, yrittäjävalmentaja ja yrittäjien onnistumisten vauhdittaja. Hän auttaa työkseen itsensä työllistäviä huipputyyppejä eli pienyrittäjiä tukemalla heidän yrittäjyys- ja digiosaamistaan, palveluidensa tuotteistusta ja hinnoittelua, kasvumahdollisuuksiaan sekä verkostoitumistaan. Tytti on luonut maksuttoman Enemmän euroja! -verkkokurssin, jonka kautta hän haluaa auttaa yrittäjiä saamaan yritystoiminnastaan enemmän iloa ja rahaa. Liity mukaan www.enemmaneuroja.fi ja valmistaudu onnistumaan!
Haluatko lisää intoa ja inspiraatiota? Onnistuu! Jätä tietosi