Yrittäjän loma – unelmaa vai arkista totta?

yrittäjän loma

Hyvä yrittäjäkollegani, tällä viikolla on todellakin juhannus! Juhannus on se keskikesän, valon ja yöttömän yön juhla, joka monilla suomalaisilla aloittaa kauan odotetun kesäloman. Suomalaisilla palkansaajilla on lomaa keskimäärin 30 päivää ja lisäksi yleisiä vapaapäiviä kymmenen eli yhteensä vapaata on 40 päivää vuodessa. Yrittäjän loma onkin sitten vähän eri asia. Lomailetko Sinä tänä kesänä? Osalla yrittäjistä kesä on yritystoiminnan suurin sesonki, jolloin ei luonnollisestikaan paljoa lomailla, vaan palvellaan omia usein lomalla olevia asiakkaita. Itselläni on kesä ollut yleensä vuoden kierrossa melko rauhallista aikaa ja lomailullekin on silloin ollut mukavat mahdollisuudet.

Minulla oli ilo olla mukana julkistamassa Satakunnan yrittäjien hyvinvointitutkimusta, joka toteutettiin vuonna 2014. Tutkimuksen mukaan satakuntalaisista yrittäjistä noin viidesosa pitää lomia alle seitsemän päivää vuodessa. Neljäsosa pitää lomia vuodessa 8-14 päivää ja neljäsosa 15-21 päivää. Noin kolmasosa kaikista yrittäjistä pitää lomia yli 21 päivää vuodessa. Vain 16 % yrittäjistä pitää lomaa yli 29 päivää vuodessa eli keskimääräisen palkansaajan verran. Montako päivää Sinä olet lomalla tänä vuonna?

Miksi lomaa olisi sitten hyvä pitää?

Lomien pitäminen vaikuttaa tutkitusti monin tavoin terveyteen ja hyvinvointiin. Töissä tarvittaviin ponnistuksiin ja tarkkaavaisuuteen on vaikeampi venyä, jos palautumista ei tapahdu. Jatkuva töiden tekeminen vaikuttaa ihmisen elimistöön, ajatuksiin ja hyvinvointiin. Vaikka yrittäjä pystyisikin elämään ilman lomia, saattaa jatkuvalla ponnistelulla olla pitkäaikaisia vaikutuksia omaan terveyteen. Tutkimuksessa on todettu selvä ero lomaa pitäneiden ja ilman lomaa olleiden välillä: yrittäjien riski sydän- ja verenkierron häiriöihin nousi selkeästi, jos yrittäjät eivät pitäneet lomia.

Mitkä kaikki tekijät vaikuttavat siihen, että pidät juuri sen verran lomaa kuin pidät?

Minä olen huomannut omien ja yrittäjäasiakkaitteni kokemusten perusteella yhden tärkeän tekijän lomapäivien varmistamiseen: päätöksen. Se tarkoittaa sitä, että etukäteen Sinä tosiaankin päätät, kuinka monta päivää lomaa aiot viettää ja huomioit tämän päätöksesi kaikissa yrityksesi suunnitelmissa. Väitän, että useimmat yrittäjät eivät ole etukäteen edes miettineet, paljonko lomia he itse haluavat pitää ja missä vaiheessa vuotta haluaisivat olla vapaalla. Usein pelätään asiakkaiden pettyvän, mikäli yrittäjä ei olekaan palvelemassa heitä jatkuvasti.

Toinen usein koettu haaste liittyy yrittäjän työtehtävien hoitamiseen loman aikana, onhan koko yrittäjää luonnollisestikin mahdotonta korvata toisella ihmisellä. Olen kuitenkin usein huomannut, että JOS yrittäjä itse todellakin päättää pitää lomansa, pystyy hän suunnittelemaan työtehtävänsä lomat huomioiden, tarvittaessa delegoimaan tehtäviä luotettaville yhteistyökumppaneille sekä myös tiedottamaan asiakkailleen niin, että asiakkaat ymmärtävät yrittäjänloman ja hyvinvoinnin merkityksen myös heidän saamaansa palveluun.

Päätä ja uskalla pitää lomaa!

Jos juuri Sinä koet, että et pidä lomia riittävästi etkä ole vielä kokeillut oman lomapäätöksesi voimaa – kannustan sinua testaamaan! Päätöksillä voi olla uskomaton voima – tarkoittaahan itse sana PÄÄTÖS jopa ”pohdinnan tuloksena syntyvää vakuuttumista jonkin asian tekemisestä”. Omien lomien määrien päättäminen ja päätöksen huomioiminen kaikissa yrityksen suunnitelmissa vaikuttaa usein muun muassa siihen, että hinnoittelet palvelusi/tuotteesi niin, että tuotot kattavat myös loma-aikasi kustannukset ja järjestät työsi niin, että loman pitäminen on asiakkaatkin hienosti huomioiden mahdollista. Haluatko Sinä vakuuttua siitä, että voit lomailla itsellesi ja hyvinvoinnillesi tarpeellisen määrän? Voit aloittaa pohdinnan asiasta vaikkapa ihan välittömästi ja makustella sitä, millainen lomien määrä ja rytmitys tukisivat Sinun ja mahdollisen perheesikinhyvinvointia parhaalla tavalla. Sitten ei tarvitakaan enää kuin päätös – ja lomien pitämisestä voi ihan oikeastikin tulla arkista totta.

Teet sitten töitä koko kesän tai pidät pitkän kesäloman, toivotan Sinulle aurinkoista, valoisaa ja tarpeitasi ihanasti tyydyttävää kesäaikaa!

Kesäterveisin,

Tytti*

tyttilaine.fi

 

Tytti Laine
Someillaan?

Kommentit

Tytti Laine
Tytti Laine on yrittäjyyden moniosaaja, yrittäjävalmentaja ja yrittäjien onnistumisten vauhdittaja. Hän auttaa työkseen itsensä työllistäviä huipputyyppejä eli pienyrittäjiä tukemalla heidän yrittäjyys- ja digiosaamistaan, palveluidensa tuotteistusta ja hinnoittelua, kasvumahdollisuuksiaan sekä verkostoitumistaan. Tytti on luonut maksuttoman Enemmän euroja! -verkkokurssin, jonka kautta hän haluaa auttaa yrittäjiä saamaan yritystoiminnastaan enemmän iloa ja rahaa. Liity mukaan www.enemmaneuroja.fi ja valmistaudu onnistumaan!
Haluatko lisää intoa ja inspiraatiota? Onnistuu! Jätä tietosi