Yrittäjä, onko loma sinulle tuttua vai tuntematonta?

Yrittäjä loma

“Aurinko paistaa ja rannat täyttyvät hymy huulilla lomasta nauttivista ihmisistä, joiden kalenteri on täynnä tyhjää.” 

Yrittäjä, saako tällainen mielikuva sinut ajattelemaan, etteivät kuvauksessa esiintyneet lomailijat ole varmastikaan yrittäjiä, vaan onnellisia palkallisen kuukauden loman omaavia työntekijöitä? Mitä jos kerron, että vaikka oletkin yrittäjä, voisit sinäkin olla yksi pidemmästäkin lomasta nauttiva? 

Työeläkeyhtiö Elo teetti tutkimuksen, jossa selvitettiin Suomessa toimivien yrittäjien työhyvinvoinnin tilaa ja siihen vaikuttavia tekijöitä. Kyselyyn vastanneista yrittäjistä hieman yli 60 prosentin työkyky oli vaarantunut. Tästä kertoivat vähintään lievät työuupumusoireet, alentunut työkyky, heikentynyt oma arvio kyvystä jatkaa työssä kahden vuoden kuluttua, sairauspoissaolot ja taloudellinen ahdinko. 

– Jos yrittäjä ei huolehdi työkyvystään, ennen pitkää yritystoiminta ja terveys kärsivät. Työhön palaaminen onnistuneesti voi olla hyvin haastavaa vakavan sairastumisen jälkeen. Pahimmassa tapauksessa yrittäjä joutuu työkyvyttömyyseläkkeelle, kertoo Elon työkykyjohtamisen kehittämispäällikkö Marjo Wallin.

Kysymys kuuluukin, kuulutko sinä yli 60% niistä työkykyriskissä olevista yrittäjistä, joiden kalenterista puuttuu edes muutaman viikon loma vuodessa?

Ajoittainen suuri työmäärä ja kova kuormitus eivät itsessään ole vaarallisia, mutta yrittäjä liikkuu riskirajoilla, jos palautumiselle ei jää työpäivien tai -rupeamien välillä aikaa. Tutkimuksen mukaan yrittäjien olisi oman terveytensä kannalta hyvä pitää vähintään 2–3 viikkoa lomaa vuodessa. Toisin kuin palkkatyöläiset, yrittäjät eivät automaattisesti “ansaitse” lomaansa, heidän täytyy itse pitää sen pitämisestä kiinni. Tämä tarkoittaa ennakkoon ajastettuja posteja, puhelin- ja sähköpostivastaajia ja mahdollisesti pienempää tienestiä kyseiseltä kuukaudelta. Usein liiketoiminnan kannattavuuden ja koko ansaintamallin kehittäminen tukee myös voimakkaasti sitä, että yrittäjän on helppo pitää lomansa.

Irtiotot auttavat jaksamaan!

Jos töitä kuitenkin on tehtävä kesälläkin, huolehdi jaksamisestasi ja tauota tekemisesi. Hellitä hieman aikataulujesi kanssa ja jätä pitkiin ja valoisiin päiviin tilaa, jotta voit nauttia kesäpäivistä vaikkapa pidennetyn lounaan tai ylimääräisen jäätelötauon verran. Lyhytkin lepo ja irtiotto auttavat sinua voimaan paremmin niin fyysisesti kuin henkisestikin ja se tukee myös työsi tuottavuutta ja omaa motivaatiotasi. 

Mikäli lomasi ei onnistu kesällä esimerkiksi sesongin takia, huolehdi loman pitäminen jonakin muuna ajankohtana. Irtiotto ja pieni loma tekevät tehtävänsä oli ajankohta mikä tahansa. Nauti siis ystävistäsi, perheestäsi sekä vapaasta yrittäjyydestä huolimatta!

Yrittäjän loman ABC

A. Päätä pitää lomaa! Järjestele työsi ja kalenterisi ajoissa niin, että pääset hengähtämään edes muutaman viikon vuodessa. Lupaan tämän tekevän työstäsi mielekkäämpää ja lisäävän huomattavasti työmotivaatiota!

Mikäli loman pitäminen on kiinni siitä, ettet saa ilman läsnäoloasi varmistettua riittävää toimeentuloa itsellesi, pyydä apua ja kehitä liiketoimintaasi. Lataa vaikka maksuton opas pienyrityksen julkisesta rahoituksesta täältä tai tsekkaa tästä, josko henkilökohtainen yrittäjävalmennus vaikuttaisi sopivalta avulta juuri sinulle

B. Tee To do -lista hyvissä ajoin ennen lomaasi, jolloin saat huolehdittua käytännön asioista lomasi ajaksi. Ajasta lomavastaajat, mahdolliset somepostaukset ynnä muut jo ajoissa valmiiksi. Näin voit jäädä lomallesi sekä palata takaisin töiden pariin rauhallisin mielin.

C. NAUTI! Lupaan, että työsi odottaa sinua muutaman viikon tauosta huolimatta ja asiakkaasi ymmärtävät ja arvostavat varmasti sinunkin olevan itsestäsi huolehtiva ihminen.

____________________________________________________________________________________________________

Muistathan sinäkin siis kuunnella itseäsi asiakkaidesi lomassa ja nauttia elämästä. Itsestä huolehtiminen ei tee sinusta huonompaa yrittäjää <3

Nautinnollista kesää!

P.S. Tuntuuko ettei aikaa voi hallita? Käy lataamassa 25 vinkkiä tehokkaampaan ajankäyttöön -opas, lopeta pää kolmantena jalkana suhaaminen ja ala laittaa aikasyöpöille kampoihin! Nappaa toimivat vinkit talteen tästä!

Tytti Laine
Someillaan?

Kommentit

Tytti Laine
Tytti Laine on yrittäjyyden moniosaaja, yrittäjävalmentaja ja yrittäjien onnistumisten vauhdittaja. Hän auttaa työkseen itsensä työllistäviä huipputyyppejä eli pienyrittäjiä tukemalla heidän yrittäjyys- ja digiosaamistaan, palveluidensa tuotteistusta ja hinnoittelua, kasvumahdollisuuksiaan sekä verkostoitumistaan. Tytti on luonut maksuttoman Enemmän euroja! -verkkokurssin, jonka kautta hän haluaa auttaa yrittäjiä saamaan yritystoiminnastaan enemmän iloa ja rahaa. Liity mukaan www.enemmaneuroja.fi ja valmistaudu onnistumaan!
Haluatko lisää intoa ja inspiraatiota? Onnistuu! Jätä tietosi