Yrittäjä ja korona -pikaohje

korona

Olen kerännyt tähän oman näkemykseni mukaisen pikaohjeen erityisesti pienyrittäjälle ja yksinyrittäjälle (ja samalla kenelle tahansa yrittäjälle) aiheesta Yrittäjyys ja korona. Päivitän mahdollisesti ohjetta sitä mukaa, kun näkemykseni ehkä muokkautuu (päivitetty viimeksi 15.3.2020 klo 12:30). 

Pikaohje pohjautuu 21 vuoden omakohtaiseen yrittäjyyteeni sekä tuhansien yrittäjien auttamiseen yrittäjävuosieni aikana. Toimin myös Suomen yrittäjien valtakunnallisessa yksinyrittäjyyden johtoryhmässä, Satakunnan yrittäjien verkostovaliokunnassa ja Porin yrittäjien hallituksessa. Olen lisäksi mm. ELY-keskusten valtuuttama tuottavuuden, talouden ja digitalisaation asiantuntija (blogini aiheesta täältä).

Tiedän, ettei kaikki kohdat välttämättä sovi suoraan kaikille yrittäjille, mutta toivon, että mietit, miten voisit niitä soveltaa mahdollisimman paljon. Voit halutessasi kommentoida aihetta alla – toivon ja arvostan rakentavaa ja myötätuntoista suhtautumista sekä minuun, kirjoitukseeni ja muita kommentoineita kohtaan <3

Voimia meille kaikille haastavaan tilanteeseen. Suosittelen, että luet pikaohjeen kohta kohdalta toimien sen mukaisesti – vain siten voit saada siitä sen avun, mitä olen tätä kirjoittaessani sinulle halunnut yrittää antaa: selkeyttä, turvaa ja luottamusta. Sivua saa ilolla jakaa, jos vaan koet, että ohjeesta voi olla apua myös toisille.

Kymmenen kohdan pikaohje: Yrittäjä ja korona

1. Turvaa itsesi, suojaudu ja varaudu. 

Kuten lentokoneessa ohjeistetaan, laita happinaamari ensin itsellesi. Vasta sen jälkeen on mahdollista auttaa myös muita! Hoida itsellesi paikka, josta voit työskennellä ja toimia ilman, että altistut enää suuremmin virukselle. 

Huolehdi, että sinulla on mukanasi tarpeelliset työhösi liittyvät paperit, laitteet ja muut välineet, joita tarvitset – vaikka ajatuksella ”tästä juhannukseen saakka”. Kulje ihmisten joukossa toistaiseksi niin vähän kuin mahdollista ja niin etäällä toisista kuin mahdollista. Varaudu reilulla määrällä elintarvikkeita ja muita välttämättömyystarvikkeita, jotta myös myöhemmin voit altistua mahdollisimman vähän virukselle.  Jos sinulla on lääkityksiä, asioi nyt myös apteekissa, jottei sinun tarvitse lähteä pahimpaan aikaan.

Hengitä. 

Tee tämä kaikki ensin, vaikka et vielä tietäisi, miten työt järjestyvät, mistä voit saada mahdollisia korvauksia mahdollisissa sairastumistapauksissa tai miten maksat seuraavan kuukauden firman vuokrasi. Ehdit selvittää niitä myöhemminkin, kunhan turvaat ensin sitä, että pysyt toimintakykyisenä myös koronakriisin aikana. (Ja aion auttaa sinua myös niissä kyllä!)

Käytännössä suosittelen, että suljet mahdollisen/mahdolliset liiketilasi ja evakuoidut kotiisi tai mahdolliselle mökillesi.

Auta myös läheisiäsi ymmärtämään ja toimimaan tämän kohdan mukaisesti. Tartuntavaarojen vuoksi en suosittele vetäytymään isomman sukulais- tai ystäväryhmän kanssa samaan tilaan. Tee kaikki voitavasi siinä, että myös läheisesi altistuvat mahdollisimman vähän.

Koen, että olen nyt kuin kauempana rannasta oleva henkilö, joka yrittää huutaa ja varoittaa rannalla olevia nähdessään tsunamin tulevan. Toivottavasti kuulet minua? <3 Tärkeintä on nyt pysyä hengissä ja mahdollisimman terveenä – kaikki muu on toissijaista.

Tee tämä HETI, vaikka se tuntuisi kuinka epämukavalta. Tämä on parasta mitä voit tehdä itsellesi, perheellesi, omalle tulevaisuudellesi ja koko yhteiskunnallemme juuri nyt. Olen vakuuttunut, että myös Suomessa tullaan rajoittamaan ulkona liikkumista, joten tämä on edessä ennemmin tai myöhemmin (ellei työsi liity vuoraan valmiuslain mukaisiin aloihin ja tehtäviin). Kun mahdollisimman moni meistä toimii pian, rajoitamme yhdessä tartuntoja ja turvaamme erityisesti heitä, jotka ovat riskiryhmiin kuuluvia ja tulevat tarvitsemaan sairaalahoitoa kriisin aikana. Suomessa on ainoastaan 230 tehohoitopaikkaa. Lue siis tämä kohta uudelleen ja toimi heti! 

2. Muun tiimin auttaminen 

Mikäli sinulla on muuta tiimiä yrityksessä itsesi lisäksi, auta heitä kohdan 1 aiheessa. Tee kaikki tämä NYT ja palaa vasta sitten tähän pikaohjeeseen. Olen täysin tosissani!

3. Käy läpi yrityksesi asiat sopimusnäkökulmasta. 

Käy läpi yrityksesi asiat sopimusnäkökulmasta. Keiden kaikkien kanssa yritykselläsi on sopimuksia sekä asiakkaiden että tavarantoimittajien, alihankkijoiden, vuokranantajien jne. kohdalla? Keihin kaikkiin tai mihin kaikkiin toimijoihin sinun on tärkeä olla yhteydessä tilanteesta? Tee näistä lista ja otsikoi se ”Sopimukset”.

4. Käy läpi yrityksesi asiat talouden näkökulmasta. 

Käy läpi yrityksesi asiat talousnäkökulmasta. Tarkista yrityksen kassan tilanne (pankkitili(e)n saldo(t) ja mahdollinen käteiskassa) ja kirjaa ne ylös otsikolla ”Kassa”.

Listaa kaikki toimijat, joiden kanssa yritykselläsi on joko saamisia (laskuttamattomat työt, maksamattomat laskut, sovitut ja tehdyt ja laskutettu mutta ei vielä maksetut työt jne.) tai velkoja (pankki, Finnvera jne.) ja tee näistä kahden sarakkeen lista: toiseen sarakkeeseen saatavat ja toiseen velat (otsikoi ”Nykytilanne”). 

Kirjaa sarakkeisiin summat kaikkien saamisten ja velkojen kohdille – sinun ei tarvitse alkaa tarkistamaan summia, paras arviosi on tällä hetkellä täysin riittävä! Laske sarakkeiden Saamiset ja Velat erotus eli paljonko sinulla on saamisia enemmän kuin velkoja tai toisinpäin. Kirjaa erotus Nykytilanne-listan alareunaan.

5. Kirjoita ylös tulevia kustannuksia.

Kirjoita ylös uuteen listaan tulevia kustannuksia 3-6 kuukauden aikajänteellä: millaisia kustannuksia yrityksellesi näyttäisi olevan tulossa sekä sopimusten (kohta 3 tästä pikaohjeesta) että velkojen (kohdasta 4) mukaan. Huomio myös oma tarpeesi elinkustannuksissa – millaisen summan tarvitset itsellesi tällä aikajänteellä, jotta pystyisit maksamaan osuutesi kotitaloutesi kustannuksista. Otsikoi tämä ”Tulevia mahdollisia yritykseni kustannuksia”.

6. Käy läpi kohdan 5 lista ajatuksella. 

Käy läpi edellisen kohdan lista. Mieti, keiden kanssa voit neuvotella sopimuksesta tai velkojen hoitamisesta. Kirjaa näistä lista otsikolla ”Neuvottelukumppanini”.

7. Tarkasta, miltä tähän mennessä tekemäsi listat näyttävät. 

Millainen on kokonaistilanteesi? Mitkä ovat yrityksesi kannalta tärkeimpiä toimia?

Jos sinulla on sekä saatavia että velkoja, ole jollain tavalla yhteydessä kaikkiin näihin toimijoihin (äskeinen lista Neuvottelukumppanit). Lyhytkin viesti ensimmäiseksi on riittävä tyyliin ”Hei! Tiedostan, että yritykselläni on saatavia (tai velkoja) suuntaasi / suuntaanne / kanssasi / kanssanne. Palataan asiaan mahdollisimman pian.” Tee tämä, vaikka sinua kuinka pelottaisi tai hävettäisi. 

Palaa myös asiaan lähiaikana, mielellään sen jälkeen, kun olet arvioinut tilannetta hieman rauhallisemmin ja selkeyttänyt itsellesi, mitä haluat ehdottaa tai pyytää näiltä toimijoilta.

Jos sinulle tulee tässä kohdassa mieleen mahdollisia rahoittajia, kirjaa niitä ylös uudelle listalle ja otsikoi se “Mahdollisia rahoittajia”. Näitä voivat olla vaikka pankki, Finnvera, puoliso, sukulaiset jne.

8. Pidä hyvää huolta itsestäsi ja pyydä apua sitä tarvitessasi. 

Päätä pitää oikein hyvää huolta itsestäsi ja pyydä apua ja tukea sitä tarvitessasi. Muistuta tästä itseäsi – tarvittaessa monta kertaa päivässä.

Pidä selkeää some- ja uutistaukoa vaikka useitakin kertoja päivässä ja mahdollisimman pitkään kerrallaan. Kuuntele rentouttavaa musiikkia (esim. omia suosikkejani ovat Stress relief -lista ja Calming acoustic -listat Spotifyssä). Tee lista paperille kaikista asioista, joista olet kiitollinen ja lue sitä monta kertaa päivässä.

Tule mukaan perustamaani täysin maksuttomaan yrittäjien tukiryhmään Facebookissa ”Yrittäjä ja korona – tukiryhmä yrittäjille koronakriisiin liittyen” (https://www.facebook.com/groups/yrittajajakorona) saamaan ja antamaan vertaistukea yrittäjiltä yrittäjille. Suunnittelen pitäväni ryhmässä säännöllisesti mm. livelähetyksiä auttaakseni ja tukeakseni muita ja saadakseni toki itsekin apua ja tukea sekä kokeakseni merkityksellisyyttä ja  yhteyttä toisiin. Olet lämpimästi tervetullut! 

Jos haluat olla mukana tukemassa toisia esimerkiksi liittymällä ryhmän Ylläpitotiimiin tai jakamalla maksutta osaamistasi yrittäjien tueksi, laita minulle sähköpostia tai viesti Messengerissä.

9. Haasta itseäsi olemaan avoin ja rohkea. 

Haasta itseäsi olemaan avoin ja rohkea. Jaa ajatuksiasi ja tuntemuksiasi – älä pidä niitä ainoastaan itselläsi. 

10. Luota, että koronaepidemia (pandemia) ja koronakriisi menee ohi ja selviämme tästä yhdessä.

Ruoki luottamustasi siihen, että koronaepidemia (pandemia) ja koronakriisi menee ohi ja selviämme tästä yhdessä. Ole myös herkkänä siihen, miten ruokit sanoillasi ja teoillasi luottamusta parempaan tulevaisuuteen kaikkien heidän kanssa, joiden kanssa olet tekemisissä. 

 

Toivon, että mahdollisuuksiesi mukaan otat myös yhteyttä oman kaupunkisi valtuutettuun / valtuutettuihin ja/tai alueesi kansanedustajaan / kansanedustajiin ja vaadi heitä toimimaan yrittäjien auttamiseksi.

Mieti lisäksi (vasta näiden kohtien jälkeen), jos tilanteesi vaikuttaa haasteelliselta, olisiko sinun mitenkään mahdollista muokata tai muuttaa omaa yritystoimintaasi sopimaan paremmin kriisitilanteeseen ja ehkä joksikin sellaiseksi, mikä voisi samalla myös aidosti auttaa toisia?

Verkko tuo ainakin monia mahdollisuuksia, joita kannattaa miettiä! Voisitko tarjota asiakkaillesi esimerkiksi jotain sellaista, mitä he voisivat “kuluttaa” kotona? Tai toimittaa heille kotiin jotain ilman fyysistä kontaktia?

Saattaa tällä hetkellä kuulostaa vähän hölmöltä, mutta nyt sinulla on luultavasti aikaa panostaa yrityksesi kehittämiseen (pakon sanelemana kylläkin!), johon normaalitilanteessa on vaikea löytää aikaa.

 

Miksi kirjoitin tämän pikaohjeen? Koska aidosti välitän ja haluan auttaa niin monia yrittäjiä kuin mahdollista tänä haastavana aikana. Uskon myös, että kaikki eivät ole saaneet tarkoituksenmukaista tietoa ja haluan osaltani auttaa myös tässä. 

 

Sydämellisesti, 

Tytti

 

Kirjoitan säännöllisesti blogia ja lähetän niistä tietoja myös heille, joiden sähköpostiosoitteet minulla on. Jos haluat postia (voit tietysti poistua milloin vain haluat viestin alareunassa olevaa Peruuta tilaus -linkkiä klikkaamalla), jätä yhteystietosi täältä.

 

Artikkelikuvasta kiitokset kuvan ottajalle ja avoimesti jakoon laittaneelle.

Tytti Laine
Someillaan?

Kommentit

Tytti Laine
Tytti Laine on yrittäjyyden moniosaaja, yrittäjävalmentaja ja yrittäjien onnistumisten vauhdittaja. Hän auttaa työkseen itsensä työllistäviä huipputyyppejä eli pienyrittäjiä tukemalla heidän yrittäjyys- ja digiosaamistaan, palveluidensa tuotteistusta ja hinnoittelua, kasvumahdollisuuksiaan sekä verkostoitumistaan. Tytti on luonut maksuttoman Enemmän euroja! -verkkokurssin, jonka kautta hän haluaa auttaa yrittäjiä saamaan yritystoiminnastaan enemmän iloa ja rahaa. Liity mukaan www.enemmaneuroja.fi ja valmistaudu onnistumaan!
Haluatko lisää intoa ja inspiraatiota? Onnistuu! Jätä tietosi