Tsekkaa 15 vinkkiä yrittäjyyden ja loman yhdistämiseen

yrittäjän loma

15 vinkkiä yrittäjyyden ja loman yhdistämiseen

1. Päätä pitää lomia! Päätä myös, paljonko haluat pitää lomaa (vaikka tänä vuonna). Suomalaisilla palkansaajilla on lomaa keskimäärin 30 päivää sekä lisäksi yleiset vapaapäivät – eli yhteensä vapaata on 40 päivää vuodessa. Yrittäjistä 10 % ei pidä lomaa lainkaan ja korkeintaan yhden viikon lomaa pitää 19 %. Tutkimusten mukaan mm. yrittäjien riski sydän- ja verenkierron häiriöihin nousi selkeästi, jos yrittäjät eivät pitäneet lomia. SINUN on tärkeä omilla valinnoillasi tukea yrityksesi tärkeimmän resurssin – sinun jaksamistasi. Älä elättele sellaista ajatusta, että joskus myöhemmin ahkeruus palkitaan pitemmillä lomilla – elämä on NYT ja sinun jaksamisesi ja hyvinvointisi on kriittistä yrityksellesi.

2. Päätä, milloin haluat pitää lomiasi ja merkitse ajankohdat ajoissa allakkaasi. Pidä niistä myös kiinni! Usein on niin, että jos asia ei ole kalenterissa, sitä ei ole olemassa. Varaa sellaiset ajankohdat, jotka sopivat sinulle ja yritystoiminnallesi. Kaikilla kesä ei ole parasta aikaa viettää lomaa, jos se on firman parasta sesonkia. Suunnittele lomiesi ajankohdat niin, että pystyt mahdollisimman hyvin nauttimaan lomastasi.

3. Mieti, mitä haluat lomaltasi ja miten haluat sitä viettää. Unelmoi!

4. Ennakoi lomasi taloudellisesti. Mitä se tarkoittaa, että olet esimerkiksi kolme viikkoa pois töistä? Minkä verran kassassa tarvitaan silloin rahaa ja miten pystyt maksut lomasi ajalta hoitamaan? Huolehdi, että yritystoiminasi on sen verran kannattavaa, että vuoden myynti kattaa myös loma-aikasi kustannukset!

5. Valmistaudu lomaan ilmoittamalla siitä etukäteen asiakkaillesi ja yhteistyökumppaneillesi ja laittamassa sähköpostiin lomavastaajan. Kytke puhelimeen lomavastaaja tai huolehdi, että joku vastaa puhelimeesi lomasi aikana. Ilmoita halutessasi lomasi myös esimerkiksi lapulla liikkeesi ovessa tai nettisivuillasi.

6. Ohjeista mahdolliset työntekijät lomasi varalle niin, että he voivat tarvittaessa jollain lailla sijaistaa sinua. Mikäli työllistät itsesi etkä muita, käy läpi sellaista vaihtoehtoa, voisiko jossain olla joku, joka voisi mahdollisesti jotenkin tuurata sinua. Esimerkiksi eläkkeellä oleva vireä yrittäjä voisi toimia aktiivisessa työelämässä olevan yrittäjän osatuuraajana. Yrittäjäähän ei koskaan voi korvata kokonaan, mutta joitain töitä voisi osaava henkilö tehdä. Pysähdy tähän riittävän ajoissa ja huolella. Useat yrittäjät pelkäävät laittaa kokonaan ”lapun luukulle” ja joku tällainen järjestely (toki yrityksestä ja osaamisesta riippuen) voisi olla toimiva joillekin.

7. Huolehdi, että verot ja muut laskut (sisältäen mahdollisten työntekijöiden palkat) hoituvat tililtäsi, vaikka itse olisit lomalla. Anna valtakirja maksuoikeudella vaikka työntekijälle tai kirjanpitäjällesi määräajaksi (ja kirjaa siihen tarkasti, mitä laskuja se oikeuttaa maksamaan ). Toinen vaihtoehto on poiketa jossain vaiheessa lomaa tarkastamassa saapuneet laskut – mitä en kuitenkaan suosittele… Katso vielä tilisi saldo ennen lomaasi ja käy läpi tiedossasi olevat lomasi aikana saapuvat laskut. Mikäli rahat eivät näyttäisi riittävän, huolehdi riittävä kassa kasaan (vaikka pankkilainalla!).

8. Kirjaa ennen lomaa keskeneräiset, lupaamasi asiat paperille. Mielesi lepää lomalla paremmin, kun tiedät kaiken muistettavan olevan lapuilla ylhäällä ja lista auttaa sinua pääsemään työhön kiinni loman jälkeen.

9. Disconnectaa itsesi lomallasi. Älä kuikuile sähköposteja ja muita välineitä, jotka liittyvät työhösi. Haasta itsesi irti normaaleista rutiineistasi ja työkaluista, jotka kuuluvat työhösi.

10. Hoida lomalla itseäsi ja anna aikaa rakkaimmillesi. Tee sellaisia asioita, jotka tyydyttävät tarpeitasi – ovat ne sitten rauhaa, lepoa, seikkailua tai muuta.

11. Kirjaa lomasi aikana mieleesi tulevat uudet ideat ja muut muistettavat mukanasi kulkevaan loma-ajan vihkoon.

12. Jos lomailu tuntuu ajatuksena kovin kalliilta, tarkista yrittäjäjärjestön tuetut lomat, joita voit hakea jatkossakin.

13. Lomailla voi myös lyhyesti – minilomat viikonloppuisin, pienet päiväunet ja meditaatiohetket tuovat lomasia myös keskelle arkea.

14. Järjestä niin, että yrityksellä (ja mahdollisesti myös sinulla) on passiivista tuloa, jolloin kassa kilisee myös ilman, että olet konkreettisesti juuri silloin työn äärellä.

15. Nauti vapaa-ajastasi ja juhlista onnistumisiasi, sillä tutkimustenkin mukaan sellaiset yrittäjät jaksavat parhaiten!

 

Ihanaa loma-aikaa sinulle!

Tytti*

tyttilaine.fi

Tytti Laine
Someillaan?

Kommentit

Tytti Laine
Tytti Laine on yrittäjyyden moniosaaja, yrittäjävalmentaja ja yrittäjien onnistumisten vauhdittaja. Hän auttaa työkseen itsensä työllistäviä huipputyyppejä eli pienyrittäjiä tukemalla heidän yrittäjyys- ja digiosaamistaan, palveluidensa tuotteistusta ja hinnoittelua, kasvumahdollisuuksiaan sekä verkostoitumistaan. Tytti on luonut maksuttoman Enemmän euroja! -verkkokurssin, jonka kautta hän haluaa auttaa yrittäjiä saamaan yritystoiminnastaan enemmän iloa ja rahaa. Liity mukaan www.enemmaneuroja.fi ja valmistaudu onnistumaan!
Haluatko lisää intoa ja inspiraatiota? Onnistuu! Jätä tietosi