Search
Generic filters

Stressinhallinta – kuinka kääntää stressi voimavaraksi?

EDIT: Artikkeli kirjoitettu maaliskuussa 2019. Koronaan liittyvän 15.3.2020 kirjoitukseni voit lukea täältä.

—————————————————-

Stressi on tila, jossa henkilöön kohdistuva henkinen kuormitus käy ylivoimaiseksi ja liian pitkään jatkuessaan alkaa vaikuttaa heikentävästi sekä kehoon että mieleen. Henkinen kuormitus voi johtua joko ulkopuolelta tulevista vaatimuksista tai sitten henkilön itse itselleen asettamista odotuksista ja tavoitteista.

Stressiä voivat aiheuttaa sekä miellyttävät että epämiellyttävät asiat elämässä. Oleellista on, saako stressin käännettyä itselleen voimavaraksi vai antaako itsensä musertua stressin aiheuttaman painon alla. Stressivaiheen kestolla on myös merkitystä. Lyhytaikainen stressitila voi edistää ihmisen tehokkuutta ja parantaa suorituskykyä, mutta jatkuva stressi puolestaan saa helposti uupumaan. Päivittäisestä elämästä tulee selviytymistä, eikä energiaa jää mihinkään.

Työelämän stressi juontaa usein suuresta työmäärästä ja kiireestä, mutta toisinaan siihen vaikuttavat myös tunne siitä, etteivät asiat pysy hallinnassa sekä uskon puute omaa osaamistaan ja kykyjään kohtaan. Yrittäjillä stressiä lisäävät yleensä vielä taloudellinen epävarmuus, mahdolliset sairastumiset sekä vastuu omasta elinkeinosta.

Helpottava ajatus saattaa olla, että stressi on oman mielen keksimä asia. Se on tunne, joka syntyy omista ajatuksista ja peloista, joten voisi jopa ajatella, ettei sitä oikeastaan ole edes olemassa. Näin ollen, sitä on myös mahdollista ainakin jossain mielessä hallita.

 

Kuinka tunnistat oman stressisi?

Vaikka stressi on todellisuudessa vain omaa kuvitelmaa, siitä huolimatta se aiheuttaa ihmisille lähes aina sekä psyykkisiä että fyysisiä oireita. Usein omia oireita voi olla vaikea havaita, koska keho ja mieli pyrkivät ainoastaan suoriutumaan. Toisaalta aina ei välttämättä osaa myöskään yhdistää vaivojaan stressiin, vaan kuvittelee niiden johtuvan jostakin muusta.

Tyypillisimpiä stressioireita ovat levoton olo, keskittymiskyvyn puute ja jatkuva murehtiminen eri asioista. Pidempään jatkunut stressi vaikuttaa myös merkittävästi mielialaan ja saa pienetkin vastoinkäymiset tuntumaan turhauttavilta ja ahdistavilta. Joillakin voi esiintyä myös muistivaikeuksia, ruokahalun muutoksia ja seksuaalista haluttomuutta. Tunteet ovat pinnassa, eikä stressaantuneen henkilön ole helppo hallita ärtyneisyyttään tai itku- ja raivokohtauksia. Usein onkin helpompi huomata jonkun toisen ihmisen ongelmat jaksamisen tai paineensietokyvyn kanssa kuin havaita niitä omalla kohdallaan.

Yrittäjällä stressin tunnistaa helposti siitä, että vaikka saa tehdä työkseen juuri sitä mitä haluaa ja toteuttaa omia unelmiaan, niin työnteko alkaakin tuntua vastenmieliseltä ja raskaalta. Töihin lähteminen masentaa, asioita ei saa tehtyä ajoissa tai riittävän huolellisesti, eikä mikään työhön liittyvä tunnu enää kiinnostavan eikä inspiroivan.

Stressaantuneen ihmisen elimistö on jatkuvassa hälytystilassa, jota keho ei loputtomiin kestä. Fyysisistä oireista ensimmäisenä alkaa usein uniongelmat. Joillakin voi olla nukahtamisvaikeuksia ja joillakin uni on lyhyttä tai katkonaista. Jatkuva väsymys laukaisee helposti liudan muita oireita, joita voi olla muun muassa päänsärky, huimaus, pahoinvointi, vatsa- tai selkävaivat, sydämentykytykset ja korkea verenpaine. Flunssakierre voi myös jatkua poikkeuksellisen kauan.

Stressitila saa usein kiinnostuksen ja jaksamisen lopahtamaan kaikilla elämän osa-alueilla. Liikuntaharrastukset saattavat jäädä vähemmälle ja käyttäytymisen muutokset voivat näkyä alkoholin tai tupakoinnin lisääntymisenä, mikä kuormittaa vielä entisestään jo rasittunutta mieltä ja kehoa.

Omaa käyttäytymistään sekä omia henkisiä ja fyysisiä tuntemuksiaan kannattaa jatkuvasti tarkkailla ja oppia tunnistamaan ne hälytysmerkit, jotka kertovat liiallisesta ylikuormituksesta. Kaikki oireilevat hieman eri tavalla, mutta tyypillisimmät esimerkit auttavat havaitsemaan muutoksia omassa hyvinvoinnissa.

 

Kokonaisvaltaisella elämänhallinnalla voi kääntää stressin voimavaraksi

Jotta pitkään jatkunut stressi ei veisi täydelliseen uupumustilaan tai romahduttaisi terveyttä aivan kokonaan, se kannattaa ottaa hallintaan jo ajoissa. Stressinhallinta on taito, jonka jokainen voi oppia. Se on myös kuin pyörällä ajamista – kun sen kerran opettelee kunnolla, sen taitaa ihan aina. Konkreettisilla teoilla ja toimintatavoilla se on mahdollista opetella osaksi toimivaa elämää ja arkea.

Stressaantuneena tuntuu siltä kuin olisi loputtomiin jatkuvassa, täysin hallitsemattomassa kaaoksessa. Silloin ensimmäinen askel on aikalisän ottaminen. Pysähtyminen kannattaa aloittaa lyhyellä tauolla: käydä kävelylenkillä tai yrittää pieniä rentoutumisharjoituksia. Kiireen keskellä auttaa, kun ottaa hieman asioihin etäisyyttä ja pysähtyy arvioimaan tilannetta. Jos yrittää vain puskea väkisin eteenpäin, seinä tulee auttamatta vastaan.

Murehtiminen harvoin auttaa tai selventää mitään, sen vuoksi kannattaa pohtia konkreettisia ratkaisuja. Voit tarkastella itsellesi asettamia tavoitteita ja arvioida, onko niissä jotakin korjattavaa. Itseä kohtaan on hyvä olla myös armelias – voit miettiä, vaatisitko yhtä paljon joltakin toiselta? Se, että tekee parhaansa, riittää aina. Se ei silti tarkoita, etteikö voisi pyrkiä kehittymään ja tulemaan paremmaksi.

 

Erityisesti yrittäjän hyvinvointi on kokonaisvaltaista huolenpitoa työtehtävien huolellisesta suunnittelusta, ajanhallinnasta, terveellisistä elintavoista, itsensä oikeanlaisesta johtamisesta sekä riittävästä levosta ja vapaa-ajasta. Näitä kaikkia elämän osa-alueita on helppo hallita, kunhan oikeat keinot on ensin sisäistetty ja sen jälkeen opeteltu toteuttamaan niitä käytännössä.

 

Sano stressille STOP ja hyvinvoinnille HEI!

Aiheuttaako työsi tai muu asia stressiä joka vaikuttaa heikentävästi elämääsi? Tuntuuko, että päiväsi ovat välillä selviytymistä ja että ilonaiheet ovat kiven alla?

Tule Suomen Yrittäjien kanssa yhteistyössä järjestämääni etäkoulutukseen Sano stressille STOP ja hyvinvoinnille HEI!  saamaan neuvoja ja keinoja, miten pystyt hallitsemaan stressiä kiireestäkin huolimatta! Kuulet tosielämän esimerkkejä siitä, miten liiallinen stressi vaikuttaa työhösi, hyvinvointiisi ja vapaa-aikaasi ja miten voit välttää näiden tilanteiden syntymisen. Jaan myös minulla itselläni toimineita tehokkaita tapoja stressinhallintaan.

Etäkoulutus on suunnattu yrittäjille, jotka haluavat päästä liiallisesta stressistä eroon töitä vähentämättä ja voida työssään paremmin! Ilmoittaudu mukaan heti (kuitenkin viimeistään 1.4.2019) alla olevasta linkistä ja sano stressille stop ja hyvinvoinnille hei!

https://www.yrittajat.fi/tapahtumat/601361-sano-stressille-stop-ja-hyvinvoinnille-hei

Tytti Laine
Someillaan?

Kommentit

Aiheeseen liittyvää