Mitä, jos sinulle kävisi näin? Luopumisen tuskasta

luopumisen tuska

Vaikka minulle on tapahtunut paljon upeita juttuja lähiaikoina (kuten kuntoiluprojektini eteneminen), oli vuodenvaihde minulle varsin raskasta aikaa. Jouduin sanomaan hyvästit rakkaalle koiralleni Jesselle, jonka kanssa kuljimme yhteistä taivalta lähes 17 vuotta 🙁 Luopumisen tuska on raskas kantaa.

Jessestä luopuminen on ottanut kyllä koville. Eikä sinänsä ihme, jaoimmehan yhdessä hurjan pitkän matkan yhteistä elämää <3 Se ihana karvakorva näki minut kaikkein heikoimmillani, kun en oikein syönyt enkä nukkunut, kärsin terveyshaasteista ja elin tähänastisen elämäni raskaimpia ja stressaavimpia aikoja. Se vei minua ulkoilemaan ja ihmisten pariin silloin, kun en olisi itse mitenkään jaksanut, mutta mitä todella silloin eniten tarvitsin. Se tuli lähelle ja jakoi minulle ilonsa yhteydestämme, kun koin olevani täysin yksin, epätoivoinen, lamaantunut ja surullinen eikä lähellä ollut yhtään ketään muuta. Se ilmaisi aina kiitollisuutensa ja ilonsa kohtaamisistamme, vaikka olin väsynyt, hermostunut, pettynyt tai poissa tolaltani. Se oli vuosikausia yksinkertaisesti paras ystäväni.

Kuolema on kummallinen juttu

Se on kaikille meille edessä ja koskettaa jokaista läheltä aina välillä, mutta on kovin vähän arjessamme läsnä. Suru ja luopumisen tuska jätetään usein kodin seinien sisäpuolelle ja läheisimpien keskuuteen. Itkeminen ei ole kulttuurissamme yhtä julkista ja näkyvää kuin nauraminen – vaikka se on ihan yhtä luonnollinen tapa ilmaista omia tunteita ja tarpeita. Itkun julkiseen ilmaisemiseen liittyy ainakin pelkoa ja häpeää. Pelkoa, että leimataan “heikoksi” tai että toisille tulee epämukava tai vaivaantunut olo. Häpeää, että ei kykene “hillitsemään itseään”. Huolta omasta hyvinvoinnista, jos sallii itkun olevan “liikaa” läsnä. Huolta toisten hyvinvoinnista, koska haluaisi omalla toiminnallaan tukea eikä heikentää sitä.

Tunnustan, että minussakin liikahtelee häivähdyksiä näistä. Tunnustan silti samalla, että nyt tätä kirjoittaessani itken. Itken, koska koen oloni surulliseksi ja kaipaan minulle tärkeää ja rakasta, joka ei enää palaa. Itken, koska Jessen elämänmittaista aikaa miettiessäni mieleeni tulvii paljon muistoja tuosta upeasta tyypistä ja tilanteista, joita koimme yhdessä. Itken, koska kuolema erottaa meidät ylipäänsä aina rakkaistamme ja muistuttaa meitä samalla omasta kuolevaisuudestamme sekä läheistemme kuolevaisuudesta, jota emme usein arjen tiimellyksessä ja sen hetkellisissä haasteissa edes muista – vaikka sen muistaminen voisi ohjata meitä kaikkia tekemään elämässämme rohkeampia valintoja.

Vaikeista ajoista huolimatta, muista juhlistaa elämää

Koen surun kanssa samalla juuri nyt myös suurta iloa ja kiitollisuutta siitä, että olen saanut jakaa elämääni uskomattoman upean tyypin kanssa yllättävänkin pitkään. Iloitsen ja juhlistan sitä, että olen uskaltanut elämässäni tehdä monia suuria muutoksia ja että elän tällä hetkellä hurjan monella osa-alueella erittäin onnellista elämää. Haluan juhlistaa elämän ainutlaatuisuutta ja kannustaa muitakin (vieläkin voimakkaammin kuin ennen!) elämään itsensä näköistä, omien arvojensa mukaista ja omasta mielestä merkityksellistä elämää! Me kun todellakin olemme ja elämme täällä juuri nyt.

Mitä, jos sinulle kävisi niin, että juuri nyt muistaisit kuolevaisuutesi? Miten sinä yrittäjänä tai vaikka vanhempana haluaisit katsoa elämääsi taaksepäin, jos tietäisit, että “se oli nyt tässä”? Millaista sinulle on merkityksellinen elämä? Miten sinä elät elämääsi nyt ja miten oikeastaan haluaisit elää omaa, ainutkertaista elämääsi?

Onko elämässäsi tällä hetkellä jotain, minkä haluaisit olevan toisin? Voisitko luvata itsellesi (ja vaikka minullekin), että muokkaat tänä vuonna 2018 elämästäsi reilusti tai vieläkin onnellisempaa itsellesi ja myös rakkaille läheisillesi? Millaisia käytännön tekoja se tarkoittaisi juuri sinulle?

Elä, älä pelkää.

Hyvää matkaa rakas Jesse. Elät aina muistoissani.

Tytti *

Tytti Laine
Someillaan?

Kommentit

Tytti Laine
Tytti Laine on yrittäjyyden moniosaaja, yrittäjävalmentaja ja yrittäjien onnistumisten vauhdittaja. Hän auttaa työkseen itsensä työllistäviä huipputyyppejä eli pienyrittäjiä tukemalla heidän yrittäjyys- ja digiosaamistaan, palveluidensa tuotteistusta ja hinnoittelua, kasvumahdollisuuksiaan sekä verkostoitumistaan. Tytti on luonut maksuttoman Enemmän euroja! -verkkokurssin, jonka kautta hän haluaa auttaa yrittäjiä saamaan yritystoiminnastaan enemmän iloa ja rahaa. Liity mukaan www.enemmaneuroja.fi ja valmistaudu onnistumaan!
Haluatko lisää intoa ja inspiraatiota? Onnistuu! Jätä tietosi