Search
Generic filters

Menestyvän yrittäjän tunnusmerkit

Menestyvä yrittäjä

Mistä menestyvän yrittäjän tunnistaa? Aloitetaan siitä, että miten ylipäätään määritellään menestyvä yrittäjä? Minä ajattelen, että yrittäjä on menestynyt silloin, kun hän on itse tyytyväinen yrittäjyyteensä eli menestyneisyys määrittyy sen mukaan, mitä yrittäjyydessään tavoittelee. Usein menestyminen ajatellaan rahan ja tienaamisen kautta. Ehkä toisten (naapurin, kollegoiden) menestyminen herkemmin määritellään rahan kautta, mutta oma menestys ehkä taas ajatellaan muiden arvojen kautta.

Jos mietitään menestymista tämän ajatuksen mukaan, menestyminen riippuu siitä, miten tyytyväiseksi sinä itse koet yrittäjyytesi. Toisille menestyminen voi tarkoittaa rahaa ja toisille sitä, että saa vapaasti päättää omista töistään. Tai se voi tarkoittaa jotain ihan muuta! Menestyvän yrittäjän tunnusmerkit vaihtelevat varmasti myös yrittäjän toimialasta riippuen.

Kaikki menestyvät yrittäjät tarvitsevat kuitenkin minun mielestäni muutamia perusasioita yrittäjyydessään, jotka vähintään auttavat pääsemään siihen pisteeseen, että kokee olevansa menestynyt ja onnellinen.

Menestyvän yrittäjän tärkein prioriteetti on asiakas

Tämä on varmasti kaikille selvää, mutta joskus se on niin ilmiselvää, että se muuttuu itsestäänselvyydeksi. Siinä ei ole mitään väärää, mutta silloin ehkä ei tule huomanneeksi kaikkia asioita ja tarpeita ehkä muuttaa joskus jotakin omaa toimintatapaa. 

Esimerkiksi markkinoinnissa on äärimmäisen tärkeää ymmärtää ja selkeyttää kenelle markkinoi, jotta voi kohdistaa viestit oikeille ihmisille heitä kiinnostavalla tavalla. Ihanneasiakas voi joskus myös muuttua tai heitä voi tulla lisää erilaisia. 

Asiakaspalautteen kerääminen on toinen asia, joka välillä unohtuu, koska ei nähdä tarvetta sille. Asiakkaiden palautetta kannattaa kuitenkin kerätä jatkuvasti. Voi joskus käydä niinkin, että sitä kautta saat selville jonkun pienen, mutta merkittävän epäkohdan, jota et itse olisi voinut edes huomata. Positiivisen palautteen saaminen taas auttaa jaksamaan, kun tietää olevansa asiakkailleen tärkeä. Palautetta kannattaa siis varta vasten pyytää, sillä asiakkaat aika harvoin huomaavat spontaanisti antaa palautetta, vaikka ihan mielellään sen tekisivät.

Työ ja vapaa-aika ovat tasapainossa

Työn ja vapaa-ajan tasapaino ei liity ihan suoraan työhön, mutta on mielestäni yksi menestyvän yrittäjän tunnusmerkeistä ja niin tärkeä, että ansaitsee paikan tällä listalla toisena. Jos työ ja vapaa-aika ovat epätasapainossa, miten yrittäjä voi kokea menestyvänsä, jos esimerkiksi työ vie liikaa aikaa tai kuormittaa?

Tässäkin vaikuttaa tosi paljon se, että miten yrittäjä itse kokee tasapainon. Jos koet usein riittämättömyyden tunteita joko työssä tai vapaa-ajalla, tasapainoa ei välttämättä ole vielä löytynyt ja kannattaa jatkaa etsimistä – ja ottaa mukaan myös asiantuntija avuksesi (voit katsoa minun palvelujani täältä). Jos taas koet, että kaikki on mallillaan ja sekä sinä että läheisesi ovat tyytyväisiä, jatka samaan malliin 🙂

Suunnittelu ja varautuminen yleensä kannattaa

Menestyvällä yrittäjällä on yleensä suunnitelmia ja tavoitteita, joiden mukaan hän pääasiassa etenee. Suunnitelmia kannattaa tehdä siksi, että tekisi omien unelmien ja tavoitteiden kannalta oikeita asioita. Arjen tiimellyksessä fokus saattaa joskus kadota, mutta tavoitteen mieleen palauttaminen ohjaa pian oikeaan suuntaan.

Varautuminen esimerkiksi vakuuttamalla ja säästämällä voi hädän osuessa pelastaa, mutta niillä on myös psykologinen vaikutus. Jos olet varautunut kunnolla, tiedät, että selviät hyvin vastoinkäymisen sattuessa kohdalle. Näin et tule käyttäneeksi energiaasi murehtimiseen ja ajatteluun, että mitä jos sattuu jotain.

Menestynyt yrittäjä ottaa uusia askeleita 

Ei todellakaan ole helppoa ottaa uusia askelia ja olla rohkea. Varsinkin isojen päätösten tekeminen ja uuteen hyppääminen vaatii yleensä painimista omien ajatusten ja tunteiden kanssa. Kaikkia meitä pelottaa uudet asiat vähintään jollakin tasolla. Pelko on täysin luonnollinen ja automaattinen reaktio ja usein siitä on myös isosti hyötyä. Joskus se taas voi lamaannuttaa niin, että ei uskalla tehdä asioita, joista voisi olla tulevaisuudessa suurta iloa ja hyötyä. 

Minä kysyn monesti itseltäni pelon tunteen tullessa, että mikä on oikeasti pahinta, mitä voi tapahtua, jos teen näin? Se tuo yleensä perspektiiviä tilanteeseen ja auttaa usein ottamaan sen viimeisen askeleen kohti rohkeampaa päätöstä. Olen ymmärtänyt monia yrittäjiä valmentaessani, että enemmän on harmittanut asiat, jotka on jätetty tekemättä kuin ne, jotka on tehty. Epäonnistumisetkin kuuluvat elämään ja vastoinkäymisistä oppii, tekemättä jättämällä usein ei.

Itsensä ja yrityksen kehittäminen

Menestyneen yrittäjän tunnistaa usein myös siitä, että hän panostaa itsensä sekä yrityksensä kehittämiseen, vaikka tilanne ei sitä välttämättä juuri nyt vaatisikaan. Sekä itsensä että yrityksen kehittämistä kannattaa tehdä jatkuvasti eikä vasta sitten, kun saatetaan olla jo pulassa. Kehittäminen pakon saattelemanakin on hyvä, mutta kannattaa mieluummin tehdä kehitystyötä jo aiemmin. Silloin saat tehdä sitä omilla ehdoillasi ja vaihtoehtojakin on varmasti enemmän. 

Yrityksen kehittämistä parhaimmillaan on se, että kehitysideoita putkahtelee arjen keskellä ja osaa niitä pystyy lähtemään myös heti toteuttamaan. Jos haluat apua ideasi toteuttamisessa tai kaipaat muuten tukea yrityksesi kehittämiseen, tsekkaa tämä!

Menestyvän yrittäjän markkinointi

En usko, että monikaan menestynyt yrittäjä ei markkinoi. Markkinoinnin minimivaatimus on se, että asiakkaasi ja potentiaalinen asiakas tietää, että sinä ja yrityksesi olette olemassa. Jos Facebookissa roikkuu yrityssivu, jossa on viimeinen päivitys vuodelta 2019, mitä itse ajattelet sellaisesta? Ehkä ajattelet, että firma ei ole enää toiminnassa tai sillä ei mene ainakaan kovin hyvin? Tämä oli räikeä esimerkki, mutta pahimmillaan tuo voi olla tilanne, jos markkinointia ei tehdä. 

Älä suotta pidä yritystäsi, itseäsi tai tuotteitasi tai palvelujasi piilossa. Miten kukaan voi ostaa sellaista, jota ei näe tai kuule 🙂 Jos kaipaat tukea ja inspiraatiota markkinointiisi ja ylipäätään bisnekseesi, liity ihmeessä Buustia bisnekseen -digiyhteisöömme!

Tytti Laine
Someillaan?

Kommentit

Aiheeseen liittyvää