Search
Generic filters

Epäsäännölliset tulot – miten saada tasaisemmin myyntiä?

Epäsäännölliset tulot

Epäsäännölliset tulot aiheuttavat joskus harmia yrittäjille. Joillakin aloilla saattaa olla kausivaihteluita ja sesonkeja luonnostaan, mutta joskus myös itsestä riippumattomat syyt saattavat vaikuttaa tulojen saamiseen omasta yritystoiminnasta. Epäsäännöllisiin tuloihin pystyy kuitenkin varautumaan ja vaikuttamaan yllättävänkin monella tapaa! 

Miten yrittäjä voisi saada bisneksestään tasaisemmin myyntiä kausivaihteluista huolimatta ja varautua yllättäviin tilanteisiin? Tässä muutamia keinoja, joita kannattaa kokeilla!

Kehitä ja uudista yritystäsi jatkuvasti

Yrityksen jatkuva kehittäminen on äärimmäisen tärkeää kaikenkokoisille yrityksille – silloinkin, kun kaikki on mallillaan tai ilmiselvää tarvetta kehittämiselle ei olisi. Yritysten liiketoimintaympäristö ja asiakkaiden tarpeet ovat jatkuvassa muutoksessa ja erityisesti digitaalisaatio kehittyy huimaa vauhtia, joten ei kannata jäädä odottelemaan. Usein kehittämisen ja muutoksen tarve huomataan vasta siinä vaiheessa, kun asiat ovat jo vinksallaan ja tulot tippuneet ja silloin muutos joudutaan tekemään “pakotettuna”.

Suosittelen, että otat joka tapauksessa yrityksen kehittämis- ja muutostarpeet tarkasteluun vähintään kerran vuodessa ja viet rohkeasti yritystäsi eteenpäin. ELY-keskuksen kehittämispalvelujen konsultointipäiviä on mahdollisuus hakea ja saada yhteensä 15 kolmen vuoden aikana – joka tarkoittaa viisi asiantuntijapäivää vuodessa! 

Yksin- ja pienyrittäjille myös oman osaamisen kehittäminen on lähes välttämätöntä.  Oman ammattiosaamisen kehittämisen lisäksi myös muiden yrittäjätaitojen, kuten talous, myynti- ja markkinointiosaamisen päivittäminen kannattaa, koska usein yrittäjä hoitaa omassa yrityksessään myös niihin liittyvät asiat.

Kehitä tai laajenna palvelu- tai tuotevalikoimaa

Tarkastele välillä kriittisesti myös tuote- ja palvelutarjontaasi. Onko se ajantasalla? Pitäisikö tarjontaa päivittää? Ehkä poistaa jotakin tai lisätä jotakin? Voisitko viedä osaamistasi myös verkkoon, jossa voisit myydä sitä yhden asiakkaan sijaan useammalle ilman sinun aktiivista läsnäoloasi? Oman digituotteen tekeminen vaatii jonkin verran panostusta, mutta se voi palkita isosti. Päästä joskus myös luovuutesi valloilleen kokeilemalla rohkeasti ihan jotain laatikon ulkopuolelta olevaa ideaa! Mistä tietää vaikka se olisi tuleva hittituote tai -palvelu!

Hinnoittelu kuntoon

Valikoiman lisäksi kannattaa tarkistaa, että saat työstäsi myös sen hinnan, jonka siitä aidosti ansaitset. Vaikeassa tilanteessa, jossa sinulla on epäsäännölliset tulot asiakkaiden vähentyessä, kohdallaan oleva hinnoittelu saattaa auttaa todella paljon. Asiakkaita ei välttämättä tarvitse niin paljoa pärjätäkseen hankalan jakson yli. 

Seuraavia asioita kannattaa pohtia: Onko hinnoittelusi edelleen lähes samalla tasolla kuin aloittaessasi tai et ole pitkään aikaan edes ajatellut, että hintoja voisi nostaa? Sinulle kertyy jatkuvasti uutta kokemusta ja osaamista. Olet varmasti koko ajan parempi työssäsi, kun opit työtä tekemällä ja kouluttautumalla lisää. Oletko ottanut tämän huomioon omissa hinnoissasi?

Jos tuntuu, että et saa työstäsi siitä ansaitsemaasi palkkaa ja/tai palkka ei tunnu riittävän menoihin nähden, ne ovat selviä merkkejä siitä, että hintoja on tarpeen tarkistaa. Monesti ajatellaan, että asiakkaat kaikkoavat, jos korottaa hintoja. Tyytyväiset asiakkaat ymmärtävät varmasti asian ja maksavat ilolla pienen korotuksen, jotta saavat nauttia tuotteistasi ja palveluistasi jatkossakin.

Markkinointiin on tärkeä panostaa ihan koko ajan 

Markkinointiin ja yrityksen näkyvyyteen kannattaa panostaa jatkuvasti, vaikka asiakkaita olisikin juuri nyt riittävästi. Joskus voi tulla se hetki, että epäsäännölliset tulot osuvat kohdalle eikä asiakkaita olekaan tarpeeksi ja sitten on todella kurjaa lähteä markkinoimaan ja myymään tyhjille Facebook- ja Instagram-tileille. On tärkeä näkyä ja kuulua säännöllisesti ja tuoda omia tuotteita tai palveluita esille. Ajattele asiaa niin, että miten uusi asiakas voi ostaa sellaista jota ei näe? Muista antaa siis mahdollisuus ostamiseen markkinoimalla näkyvästi esimerkiksi somessa, sähköpostitse, perinteisen median kautta tai vaikka kaikissa näissä.

Puskurin kerääminen ja vakuutukset

Hinnoittelun ollessa kannattavalla tasolla pientä taloudellista puskuria pitäisi pystyä alkaa keräämään (muuten bisnes ei voi olla kovin kannattavaa). Laita säännöllisesti rahaa säästöön huonompia kausia varten. Summa voi olla mitä vaan, pääasia, että kerrytät hätävaraa. Kartoita myös kaikki yrittäjille tarkoitetut vakuutukset, joilla voisit turvata toimeentuloasi vaikeina aikoina tai varmistaa sinulle riittävän eläkkeen.

Tytti Laine
Someillaan?

Kommentit

Aiheeseen liittyvää