Search
Generic filters

Ensivaikutelma syntyy heti – 4 vinkkiä hyvän vaikutelman luomiseen

ensivaikutelma

Hyvän ensivaikutelman antaminen on äärimmäisen tärkeää ihan jokaiselle meistä. Ensivaikutelma syntyy vain kerran ja siitä syystä on ratkaisevaa, millaisen kuvan annat itsestäsi asiakkaallesi, yhteistyökumppanillesi, rahoittajallesi tai muulle työsi kannalta tärkeälle henkilölle. Tässä artikkelissa saat vinkkejä siihen, miten varmistat, että annat näissä tilanteissa parhaan mahdollisen ensivaikutelman ja saat uuden asiakkaan, yhteistyökumppanin tai rahoituksen.

Ennen kuin mennään vinkkeihin, käydään läpi mitä ensivaikutelma oikeastaan tarkoittaa? Wikisanakirjan mukaan se tarkoittaa mielikuvaa, joka henkilölle syntyy ensimmäisen kohtaamisen alussa. Minusta määritelmä on osuva. Ensivaikutelma voi syntyä missä vaan ja nykyään se voi syntyä myös verkkovälitteisesti.

Tutkimusten mukaan ensivaikutelma tehdään yleensä vain sekunneissa, joten siihen vaikuttavien asioiden määrä on rajallinen. Nämä asiat vaikuttavat siihen, miten henkilöt sinut näkevät: luottavatko he sinuun, vaikuttuvatko he siitä, että osaat asiasi, joten kyse ei ole ihan pikkuasioista. Jos ajatellaan, että ensivaikutelma syntyy vain 9 sekunnissa, millä asioilla pystyt vaikuttamaan siihen.

1. Asenne

Asenne ratkaisee myös ensivaikutelman antamisessa! Klisee, mutta tosi sellainen. Kun menet sillä asenteella, että kaikki hoituu ja järjestyy, kaikki usein myös järjestyy vieläpä parhain päin. Ole ystävällinen ja yritä ajatella asioita positiivisen kautta, se välittyy varmasti myös kohtaamallesi henkilölle positiivisena energiana. Hyvä fiilis tarttuu 😉 Ole oma itsesi, ota muut huomioon olemalla aidosti heistä kiinnostunut ja kysele paljon.

2. Kehonkieli

Kehonkieli on yksi piirre, joka tulee huomatuksi heti ensi sekuntien aikana. Siihen kannattaa kiinnittää huomiota. Seiso ryhdikkäästi, älä “lysyssä” tai muuten voi vaikuttaa siltä, että yrität pienentää itseäsi. Usein kuulee sanottavan, että myös kädenpuristuksesta voi päätellä paljon, millainen henkilö on kyseessä. Kättele reippaasti, on ikävää kätellä, jos vastassa on käsi joka muistuttaa löysää lahnaa. Ja ehkä se kaikkein tärkein vinkki, hymyile! Mikään ei vaikuta niin paljon vastapuolen positiiviseen ensivaikutelmaan sinusta kuin hymy.

3. Pukeutuminen

Pukeutumisella pystyt vaikuttamaan helposti sinusta saatuun mielikuvaan. Vaatteilla pystyt korostamaan loistavasti omaa persoonaasi. Muista, että edustat näissä tilanteissa itsesi lisäksi myös bisnestäsi, joten ei ole ihan sama, mitkä vaatteet aamupöpperössä päällesi kiskaiset. Pukeudu vartalomallillesi sopiviin siisteihin vaatteisiin, joissa viihdyt. Älä piilottele itseäsi suotta. Käytä lisäksi värejä, jotka miellyttävät silmääsi.

4. Kotiläksyt

Käsikirjoita itsestäsi lyhyt esittely, jota voit käyttää uusia ihmisiä tavatessasi. Keskity siinä oleellisiin asioihin, joista arvelet olevan merkitystä myös kuulijallesi. Älä pidä liian pitkää esittelyä, kerro vain ydinasiat. Jos tiedät etukäteen kenet tapaat, mieti mitä juuri kyseiselle henkilölle kannattaisi sanoa, jotta sinun tavoitteesi tapaamiselle täyttyy.

 

Nämä samat teesit pätevät yhtä lailla verkossa kuvan kera tavatessa. Ensivaikutelman syntymistä ei voi estää, mutta siihen siis pystyy vaikuttamaan pieninkin keinoin. Ota nämä vinkit käyttöön ja hurmaa asiakkaasi jo ensikohtaamisella!

Tytti Laine
Someillaan?

Kommentit

Aiheeseen liittyvää