Elämänpyörä – loistava työkalu itsesi kehittämiseen vuonna 2019!

itsesi kehittämiseen

Onpa ollut uskomaton vuosi! Minulle vuosi 2018 on ollut varsin vaiheikas, vauhdikas ja vaikuttava. Millainen vuosi sinulla on ollut? Voisiko vuoden 2018 arviointi ohjata sinua ensi vuonna siinä, miten haluat panostaa itsesi kehittämiseen?

Kulunutta vuotta voi tarkastella vaikkapa elämänpyörän avulla. Elämänpyörä on toiminut itsensä kehittämisen työkaluna jo tuhansia vuosia. Olet ehkä tutustunutkin siihen, jos olet halunnut tehostaa työtäsi tai tutustunut vaikka elämäntaidon valmennukseen. Itse tutustuin elämänpyörään 2000-luvun alussa ensimmäisen valmentajani avulla, kun elämäni oli varsin sekaisin: halusin samaan aikaan äidiksi, kärsin väkivaltaisesta parisuhteesta ja tuskailin haastavassa tilanteessa uusien yhteistyökumppanieni kanssa yrittäjyydessäni. Elämänpyörä auttoi minua näkemään tilanteeni kokonaisuudessaan, hakemaan tietoisemmin tasapainoa ja tuki minua valinnoissa, joita en ehkä muuten olisi havainnut, ymmärtänyt tai uskaltanutkaan tehdä.

Elämänpyörä on toimiva työkalu, jos oma elämä vaikuttaa epätasapainoiselta vaikkapa kärsiessä työnarkomaniasta, jos on lähestymässä loppuunpalamista tai ylipäänsä kokiessa tyytymättömyyttä tietämättä tarkalleen miksi. Se on auttanut ihmisiä (myös yrittäjiä! 🙂 tulemaan tyytyväisemmiksi ja tehokkaammiksi elämässään, vaikka he eivät olisi stressaantuneita tai elämässään erityisen haastavissa tilanteissa.

Starttaa itsesi kehittäminen elämän osien arvioinnista!

Elämänpyörän ideana on tunnistaa oman elämän eri osa-alueet ja järjestää ne ympyrän eri lohkoiksi. Ympyrän kehä edustaa sinua, sinua kokonaisuutena. Lohkot ovat oman elämäsi osia, kokonaisuuden osatekijöitä. Tarkoituksena on arvioida jokainen osa-alue ja luoda niistä graafinen kuva, josta näet helposti, miten tasapainossa elämäsi on. Osa-alueet voi itse toki valita: ideana on se, että ne kuvastavat elämäsi osia, rooleja, alueita ja ulottuvuuksia. Loin itse yhden esimerkin, jonka voit myös ladata täysin maksutta oman arviointisi avuksi. Löydät linkin sen lataamiseen tämän kirjoituksen loppupuolelta. Lue kuitenkin teksti loppuun niin sinun on helpompi lähteä täyttämään omaa elämänpyörääsi 😉

Ideana on tarkastella oman elämän osia nähdäksesi, jos olet laiminlyönyt jotain osa-aluetta tai panostanut johonkin omasta mielestäsi liikaakin. Elämänpyörä on siis ennen kaikkea oman itsearvioinnin ja itsesi kehittämiseen tarkoitettu työkalu, vaikka sitä toki voi hyödyntää vaikkapa keskusteluissa oman puolison tai muiden läheisten kanssa.

Vilkaise vuoteen 2018 elämänpyörällä ja panosta itsesi kehittämiseen!

Elämänpyörä voi auttaa myös selkeyttämään mennyttä vuotta ja auttaa pohtimaan omia tavoitteita seuraavalle vuodelle. Päädyin itse tarkastelemaan kulunutta vuottani ja pohtimaan myös tulevaisuuttani seuraavien kahdeksan osa-alueen kautta: 1) bisnes, 2) talous, 3) terveys, 4) perhe, 5) parisuhde, 6) ystävät, 7) henkilökohtainen kasvu, 8) ilo ja leikki. Tässä alla pohdintojani vuodesta 2018 elämänpyörän osa-alueissa:

1. Bisnes

(urakehitys, työpaikka- ja yhteistyösuhteet, liiketoimintataidot, itsensä ja muiden johtaminen)

Bisneksessä olen saanut ilokseni kehittyä vuoden 2018 aikana huimasti, josta tässä joitain poimintoja. Tammikuussa alkoi toivottu ja ilolla rahoitusta saanut Vauhtia digibisneksiin! -hanke. Iloitsin myös heti vuoden alussa muun muassa valmennusasiakkaani Liisi Pettersonin tuloksista: hän ansaitsi opeillani 4525 euroa yhdellä maksuttomalla Facebook-postauksella! Helmikuussa toteutin paljon kiitosta saaneen webinaarin Toteuta tuottava digituote helposti ja halvalla. Keväällä sain auttaa varsinkin Enemmän euroja verkosta! -verkkovalmennukseni ja henkilökohtaisen yrittäjävalmennuksen avulla monia digibisneksestä kiinnostuneita eteenpäin elämässään <3 Muun muassa Niina Sainius sai ihkaensimmäiseen webinaariinsa avullani 610 osallistujaa!

Huhtikuussa pidin kaksipäiväisen Enemmän euroja verkosta! -työpajan Helsingissä (kuva alla). Toukokuusta elokuulle aika vierähti sairastaessa, mutta kuten aiemmassa blogissani kirjoitin, ei onneksi erityisesti digibisneksen ja hyvän tiimin ansiosta asia ollut kuitenkaan niin katastrofaalinen kuin muussa tilanteessa olisi voinut olla. Syksyllä olen saanut auttaa erityisesti henkilökohtaisella yrittäjävalmennuksella ja ELY-keskusten kehittämisrahoituksella monia upeita, kehittymishaluisia yrittäjiä!

Yritystoiminnan tueksi olen myös vuonna 2018 hyödyntänyt itse valmentajien tukea. Hain lisää liiketoimintataitoja ja itseni johtamisen osaamista erityisesti digibisnekseen ja myyntitaitojen kehittämiseen. Olen kokenut erityistä kiitollisuutta yhteistyökumppanien ja tiimini jäsenten kanssa tapahtuvasta sujuvasta ja toimivasta yhteistyöstä <3

2. Talous

(raha ja varallisuus, rahoitus, kassavirta, paljonko haluat ansaita, miten haluat käyttää rahaa)

Taloudellisesti vuosi 2018 on mennyt erittäin mukavasti! Olen jälleen tehnyt viisinumeroisia myyntikuukausia. Liikevaihdoksi tulee kaikesta sairastamisesta ja lomailuistani huolimatta kuusinumeroinen luku. Rahoituksellisia järjestelyjä on täytynyt tehdä, koska yrityksen isommat projektit kaipaavat myös väliaikaisrahoitusta. Olen pystynyt maksamaan itselleni riittävää palkkaa. Kiitollisuutta ja iloa koen erityisesti digibisneksestä, jonka avulla olen pystynyt auttamaan enemmän ihmisiä <3 Talouteen liittyen sijoittaminen kiinnostaa edelleen.

3. Terveys

(fyysinen kunto, liikunta ja ruoka, mielenterveys, lepo, liikkuminen, ulkoilu, palautuminen, stressin vähentäminen, lääkkeet ja paraneminen, terveellinen elämä, mitä kaikkea voit tehdä hyvinvointisi vuoksi)

Tämä teema laittoi polvilleen tänä vuonna, voit lukea terveysseikkailustani lisää täältä. 10 viikon sairausloma pysäytti todella miettimään omaa hyvinvointia ja motivoitumaan entistäkin enemmän siihen, mitä kaikkea voi tehdä oman hyvinvointinsa hyväksi. Aktivoiduin kesällä mm. säännölliseen hermoratahierontaan, jota olen jatkanut koko syksyn. Kesän päätteeksi riemuitsin suuresti siitä, että pääsin taas pyöräilemään ja syksyllä innostuin ilokseni jälleen treenaamaan myös lihaskuntoa säännöllisesti.

Käytännön uudet kokeilut ravinnon osalta ovat tuoneet omaan arkeen tasaisempaa energiaa ja hyviä käytäntöjä, joita haluan jatkaa myös ensi vuonna. Vuoden aikana kokeilin myös mm. saunajoogaa, polkujuoksua pimeässä, laskettelua (todella pitkästä aikaa!), acroyogaa sekä maastopyöräilyä, joka sai minut jopa vuosien (vuosikymmenen?) jälkeen investoimaan uuteen polkupyörään.

4. Perhe

(aikaa perheen kanssa, aikaa lasten kanssa, perhe-elämästä nauttiminen)

Digibisnestä ja hyvää tiimiä on kiittäminen siinä, että koen pystyväni hyvin yhdistämään nykyisin työn ja perhe-elämän. Se oli neljä vuotta sitten yksi tärkeimpiä kysymyksiäni omalle valmentajalleni: onko yrittäjänä menestyminen ja onnellinen perhe-elämä mahdollista yhdistää? Tänä vuonna olen mm. valinnut tuoda töitä ja työkonetta vähemmän kotiin sekä viettänyt tammikuussa kahden viikon perheloman Thaimaassa, sporttaillut viikon urheiluloman helmikuussa, vieraillut Ähtärin eläinpuistossa, poikennut Tubeconissa, vieraillut Caravan-messuilla ja nauttinut lokakuussa neljä viikkoa auringosta Espanjassa yhdessä perheeni kanssa (osittain myös töitä tehden).

Lisäksi olemme panostaneet hauskanpitoon ja yhteiseen liikkumiseen: muun muassa lasersodasta on tullut meille koko perheen nauttima harrastus! Vuoteen on sisältynyt myös haikeutta ja surua, koska jouduin luopumaan 17 vuoden ystävyydestäni rakkaan lapinkoiramme kuoltua viime vuodenvaihteessa. Minun oli myös tarkoitus tehdä toukokuussa reissu Miamiin, jossa olisi yhdistynyt sekä oma kouluttautuminen että aika läheisten kanssa, mutta kevään sairastumiseni vuoksi se jäi tältä keväältä väliin.

5. Parisuhde

(puoliso, läheisyys, aika yhdessä, seksuaalisuus, yhteys ja vuorovaikutus)

Parisuhteeseen olen elämässäni tällä hetkellä äärettömän kiitollinen. Väkivaltaisesta ex-avioliitosta irtaantuminen ja selviäminen (joskin masennuksen kautta) sekä näiden jälkeisten sinkkuvuosien kautta siihen tuleminen, että törmään sielunkumppaniini, josta tulee ihana oma aviomieheni, ihmetyttää edelleen kahdeksan vuoden jälkeenkin. Olen vuodesta 2018 kiitollinen myös jälleen siinä, että olemme harjoitelleet ja kehittyneet edelleen keskinäisessä vuorovaikutuksessa ja noudatamme edelleen alkuperäistä parisuhteemme “pelisääntöä”, että pienet asiat ovat isoja asioita. Molemmilla on siis lupa ja jopa velvollisuus nostaa minimaaliseltakin tuntuvia asioita keskusteluun, jotta niiden käsittelyllä tuetaan ymmärrystä ja yhteyttä välillämme.

6. Ystävät / sosiaaliset suhteet / yhteisöllisyys

(lapset, yhdistykset, yhteisö, ympäristö, vanhemmuus, vanhemmat, laajennetut sukulaissuhteet)

Ystävien merkitys ja rooli korostui minulle erityisesti kevään sairastumiseni ja koko kesän sairausloman kautta. Koin suurta kiitollisuutta kaikesta tuesta ja avusta, jota sain varsinkin silloin ystäviltäni ja läheisiltäni <3 Ystävien seurasta olen nauttinut lisäksi tänä vuonna viherpirtelömökkireissuilla, metsäkävelyretkillä, rakentavan vuorovaikutuksen ohjaajien kesäleirillä, maastopyöräilemässä ja melomassa.

Aloitin ihkauuden Suomen yrittäjien yksinyrittäjäverkoston johtoryhmän jäsenenä vuoden 2018 alussa. Vuosi on ollut kollegojen kanssa antoisa ja olemme mm. valmistelleet uutta yksinyrittäjäohjelmaa, joka saanee päivänvalon alkuvuodesta 2018! Olen myös nauttinut yrittäjäjärjestön kanssa myös yhteistyöstä Suomen yrittäjien yksinyrittäjäbloggaajana. Myös Suomen yrittäjänaisten toiminnassa tapahtui paljon vuoden aikana. Lisäksi olin myös aktiivinen Yrittäjätalo Köörin toiminnassa ja liityin kauppakamarin jäseneksi.

Yhteistyökumppanuuksissa ja asiakassuhteissa koin myös haasteita vuonna 2018. Nämä auttoivat minua jälleen muistamaan, että haluan jatkossakin työskennellä erityisesti sellaisten ihmisten kanssa, jotka sen lisäksi, että he haluavat työskennellä kanssani, myös tukevat minun elämäniloani ja energiaani – siis valikoida myös itse huolella ihmiset, joita haluan auttaa ja joita päästän lähelleni <3

7. Henkilökohtainen kasvu

(aikaa itselle, lukeminen, kouluttautuminen, oppiminen, motiivit, arvot ja moraali, itsetuntemus, tavoitteet ja unelmat)

Henkilökohtainen kasvu on aina ollut minulle tärkeää. Jatkuva elinikäinen oppiminen ja itseni kehittäminen on asia, johon joka vuosi panostan tietoisesti. Tänä vuonna halusin edelleen kehittyä digibisneksessä ja erityisesti myyntitaidoissa. Kehitin tietoisesti varsinkin webinaariosaamistani ja tapahtumatuotannon osaamistani. Myös palautumiseen ja liikkumiseen hain vuoden aikana lisää oppia ja tukea. Mindfullness on ollut edelleen arjessani, toteutan sitä 3-20 minuutin harjoituksina useamman kerran viikossa. Lisäksi rakentavan vuorovaikutuksen teema on säännöllisesti minulle rakas ja sen aiheen äärellä osallistuin mm. brittikouluttajan palautteeseen liittyvään kouluttajakoulutukseen.

8. Ilo

(energia – paljonko sinulla on energiaa tehdä asioita, kuinka arvostat ja hyväksyt itsesi, leikki ja huumori, taide ja musiikki, matkailu, lomailu, mielenrauha)

Vuonna 2018 olen viettänyt lomaa yhteensä 16 viikkoa: sairauslomaa 10 viikkoa ja muuta lomaa 6 viikkoa. Erityistä iloa ovat tuottaneet mm. retkeilyt luonnossa perheen kanssa, pihapöllön kanssa “keskusteleminen” sekä ulkosalla auringonottopedillä peiton alla lekottelemalla Andalucian illasta nauttiminen. Alkuvuodesta halusin lisää musiikkia elämääni ja niinpä yllätin itsenikin osallistumalla lauluvalmennukseen! Elävästä musiikista ja teatterista olen nauttinut mm. Fugefesteillä sekä teatteriesityksissä, joista nautin erityisesti Vexi Salmen elämästä kertovasta Villit vuodet -musiikkinäytelmästä. Mielenrauhaa on tukenut mm. saunomisen lisääminen arjessa. Yllätin tänä vuonna itseni myös kutomalla, kun Espanjan reissulla syntyi lapselle kaulahuivi! Vuoden koskettavin kirja oli Kymmenen unelmaani, jota lukiessani todellakin kävin läpi omaa elämääni ja omia unelmiani monin tavoin. Suosittelen!

Haluan jatkossa viettää edelleen aikaa lämpimissä maissa riittävästi vuosittain, nauttia leikistä ja huumorista, kokea enemmän elävää musiikkia sekä tukea mielenrauhaani.

* * * *

Haastan sinut nyt pohtimaan omaa vuottasi ja tulevaisuuttasi! Panosta itsesi kehittämiseen ja lataa avuksesi ja työkaluksi elämänpyörä tästä tai alla olevaa kuvaa klikkaamalla!

Merkitse kuvioon oma tilanteesi kunkin osa-alueen suhteen (10, paras mahdollinen, 0 täysin huonosti) ja yhdistä pisteet viivalla. Merkitse samalla tavalla ihannetilanteesi, minkälaista toivoisit tällä osa-alueella olevan? Vertaile kuvioita, lonksuuko pyörä joltain osin? Mitä voisit tehdä tilanteellesi? Ota yksi alue kehittämisen kohteeksi ympyröimällä se ja jaa valintasi alla kommentteissa tai Yrittäjästä yhdessäonnistujaksi Facebook-ryhmässä!

Tsemppiä vuoden 2018 arviointiin, itsesi kehittämiseen ja oivallusten hyödyntämiseen vuodelle 2019!

Tytti Laine
Someillaan?

Kommentit

Tytti Laine
Tytti Laine on yrittäjyyden moniosaaja, yrittäjävalmentaja ja yrittäjien onnistumisten vauhdittaja. Hän auttaa työkseen itsensä työllistäviä huipputyyppejä eli pienyrittäjiä tukemalla heidän yrittäjyys- ja digiosaamistaan, palveluidensa tuotteistusta ja hinnoittelua, kasvumahdollisuuksiaan sekä verkostoitumistaan. Tytti on luonut maksuttoman Enemmän euroja! -verkkokurssin, jonka kautta hän haluaa auttaa yrittäjiä saamaan yritystoiminnastaan enemmän iloa ja rahaa. Liity mukaan www.enemmaneuroja.fi ja valmistaudu onnistumaan!
Haluatko lisää intoa ja inspiraatiota? Onnistuu! Jätä tietosi