Kuinka saada ajanhallinta kuntoon ja tehoa yrittäjän arkeen?

Tuntuuko, ettei aikasi riitä kaikkeen mihin haluaisit? Hujahtaako päiväsi niin kiireessä ohi, ettet aina oikein edes hahmota, mihin aika oikein hävisi?

Ajanhallinta on yksi tärkeimmistä osa-alueista yrittäjän hyvinvoinnin takaamisessa. Liian kiireinen aikataulu sekä töiden loputon kasautuminen aiheuttavat stressiä, joka voi pahimmillaan lamaannuttaa niin, että lopulta ei saa oikein mitään aikaiseksi. Työpäivät venyvät kohtuuttoman pitkiksi samalla, kun työteho heikkenee entisestään. Murehtiminen vie yöunet, eikä vapaa-aikaa tunnu olevan lainkaan. Vaikka yrittäjyys tarkoittaa monesti omien unelmien toteutumista, siitä nauttiminen voi olla vaikeaa, jos ajanhallinta ei ole kohdallaan.

Voin kuitenkin lohduttaa sinua sillä, että tehokasta ajankäyttöä on helppo opetella erilaisten toimintatapojen ja työkalujen avulla. Noudattamalla muutamia yksinkertaisia vinkkejä, ehdit tehdä päivän aikana enemmän ja samalla varmistat, että teet yrityksesi ja oman hyvinvointisi kannalta oikeita asioita. Hyvinvointi on yrityksen toiminnan kannalta välttämätöntä, ja työstä nauttiminen on mielestäni yrittäjällekin ensiarvoisen tärkeää. Jaan tässä sinulle muutamia itselläni ja asiakkaillanikin toimivia keinoja tehokkaampaan ajankäyttöön.

 

Oma ajanhallinta selkeäksi suunnitelmallisuudella

On hyödyllistä aloittaa sillä, että visualisoit tulevat työtehtäväsi sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä. Kun suunnittelet työviikkosi ja -kuukautesi sekä tarkasti että realistisesti, tavoitteet on helpompi saavuttaa. On myös tärkeää seurata tavoitteiden ja työtapojen toteutumista säännöllisesti, jotta voi tarvittaessa pysähtyä pohtimaan, onko niissä jotakin korjattavaa.

Työtehtävien priorisointi kannattaa tehdä jo suunnitteluvaiheessa. On tärkeää tiedostaa, mitkä asiat ovat omien tavoitteiden ja arvojen kannalta kiireellisiä ja tärkeitä, ja mitkä asiat voi siirtää sivuun odottamaan. Myös yksittäiset työpäivät on hyvä jakaa erilaisten työtehtävien mukaan – toiset asiat vaativat hyvää energiatasoa ja keskittymistä, toiset puolestaan sujuvat jo enemmän rutiinilla.

Ilman selkeää ja yksityiskohtaista aikataulua, jonka voi toteuttaa esimerkiksi kalenterin, aikajanan tai vaikkapa miellekartan muodossa, arki on usein hyvin sekavaa ja kaoottista.

 

Aikavarkaat – aina valmiita ryöstöretkelle

Yksi tärkeä asia ajanhallinnassa on hankkiutua eroon aikavarkaista. Kaikilla meillä on omat heikkoutemme, jotka vievät huomiomme pois työnteosta kuin huomaamatta. Kyseessä voi olla älypuhelimen näytöllä vilkkuvat ilmoitukset tai työkoneen nettiselaimessa auki olevat some-kanavat. Kotona työskentelevillä saattaa olla seurana lemmikkejä tai muita perheenjäseniä, jotka kaipaavat välillä huomiota.

Omat vahvuudet ja heikkoudet on tärkeä tunnistaa, jotta ajanhallinta paranee ja päivittäisestä työskentelystä tulee tehokkaampaa. Omat vahvuudet ovat usein myös sellaisia asioita, joihin yrittäjä jaksaa paremmin keskittyä ja panostaa, kun taas ikävämmät hommat jää helposti hoitamatta. Mikäli joidenkin työtehtävien tekeminen tuntuu vielä pitkänkin opettelun ja ajan jälkeen turhauttavalta ja raskaalta, sellaiset asiat kannattaa suosiolla ulkoistaa.

 

Vahvistu huolehtimalla myös palautumisestasi

Yrittäjällä on myös suuri vastuu huolehtia riittävästä vapaa-ajasta ja omasta rentoutumisestaan. Jos lepo ei ole tasapainossa työn kanssa, elämä käy ennen pitkää liian kuormittavaksi ja se alkaa näkyä tuloksissa. Vapaapäivät ovat tärkeitä, mutta myös tauot työpäivien aikana on hyvä muistaa jo siinä vaiheessa, kun suunnittelee työpäiviään ja työviikkojaan. Pienet jaloittelut, hengähdystauot ja happihyppelyt sekä tietenkin säännöllinen ruokarytmi parantavat keskittymiskykyä ja sitä kautta tehokkuutta. Energiatason on varsinkin yrittäjällä tärkeä olla koko ajan kohdallaan.

Elämän ei kannata antaa myöskään pyöriä pelkästään bisneksen ympärillä. On todella tärkeä myös miettiä, mitkä aktiviteetit saavat sinut hetkellisesti unohtamaan työasiat kokonaan. Joillekin toimii kunnon hikiliikunta, toiset viettävät mielellään aikaa erilaisten kulttuuriharrastusten parissa, ja useimmille yhteinen aika ystävien ja muiden läheisten ihmisten kanssa saa ajatukset pois arjesta.

 

Tule mukaan ajankäyttöä tehostavaan etäkoulutukseen tiistaina 2.4.2019 klo 9.30!

Laitetaanko ajanhallinta kuntoon ihan konkreettisesti? Haluatko saada käyttöösi erilaisia työkaluja ja juuri sinulle sopivia toimintatapoja, jotka auttavat sinua saamaan enemmän irti itsestäsi ja työpäivistäsi?

Ilokseni saan tehdä kevään aikana yhteistyötä Suomen Yrittäjien kanssa ja olla mukana yrittäjien hyvinvointia tukevien etäkoulutuksien toteutuksessa. Ensimmäinen kevään etäkoulutuksistani on 2.4.2019 klo 9.30 järjestettävä Ehdi enemmän – Tehokkaat tavat ja työkalut ajankäyttösi tehostamiseen.

Koulutuksessa saat käyttöösi konkreettisia keinoja, joiden avulla ehdit päivässäsi enemmän ja säästät aikaa myös vapaa-ajallesi. Voit soveltaa siellä saamiasi vinkkejä ja ideoita työn lisäksi myös muille elämäsi osa-alueille, jolloin tuet omaa hyvinvointiasi ja jaksamistasi vielä kokonaisvaltaisemmin.

Tehokkaammasta ajankäytöstä kiittää niin lompakkosi, läheisesi kuin kroppasikin, joten eiköhän laiteta ajankäyttöäsi kuntoon? Ilmoittaudu mukaan heti (kuitenkin viimeistään 25.3. mennessä) alla olevasta linkistä ja varmista, ettet hukkaa arvokasta aikaasi asioihin, joilla ei ole merkitystä, ja jotta aikaa jäisi enemmän niille kaikkein tärkeimmille ihmisille ja asioille!

 

https://www.yrittajat.fi/tapahtumat/601351-ehdi-enemman-tehokkaat-tavat-ja-tyokalut-ajankayttosi-tehostamiseen

 

Tytti Laine
Someillaan?

Kommentit

Tytti Laine
Tytti Laine on yrittäjyyden moniosaaja, yrittäjävalmentaja ja yrittäjien onnistumisten vauhdittaja. Hän auttaa työkseen itsensä työllistäviä huipputyyppejä eli pienyrittäjiä tukemalla heidän yrittäjyys- ja digiosaamistaan, palveluidensa tuotteistusta ja hinnoittelua, kasvumahdollisuuksiaan sekä verkostoitumistaan. Tytti on luonut maksuttoman Enemmän euroja! -verkkokurssin, jonka kautta hän haluaa auttaa yrittäjiä saamaan yritystoiminnastaan enemmän iloa ja rahaa. Liity mukaan www.enemmaneuroja.fi ja valmistaudu onnistumaan!
Haluatko lisää intoa ja inspiraatiota? Onnistuu! Jätä tietosi