Search
Generic filters

9 vinkkiä helpompaan päätöksentekoon

päätöksentekoon

Teemme elämässä joka päivä jonkin päätöksen ja moni asia voi vaikuttaa päätöksentekoon. Välillä päätökset ovat pieniä, kuten minkä jogurtin valitsen tänään lähikaupan kylmäkaapista tai isoja, kuten onko eilen katsomassa käyty asunto meille se oikea. Varsinkin päätöksiä, joilla on suurta vaikutusta arkeesi, kannattaa harkita huolellisesti ja tutkia asiaa mahdollisimman paljon etukäteen. 

Joskus kuitenkin päätöksen tekeminen on ihan hurjan hankalaa ja asian vetkutteluun ja vatvomiseen menee aikaa ja ennen pitkää myös hermot. Listasin alle vinkkejä, miten omaa päätöksentekoa voi helpottaa ja lopulta tehdä (sen hetkisen tiedon ja tilanteen mukaan) parhaimman päätöksen.

 

1. Älä anna toisten ihmisten mielipiteiden vaikuttaa päätöksentekoon

Muiden mielipiteiden kysyminen on ok, erityisesti läheisiltä, mutta älä anna ulkopuolisten tehdä päätöstä puolestasi. Tämä on sinun elämäsi, ei heidän. Jos teet esimerkiksi puolison kanssa yhteistä päätöstä, molempien mielipiteiden kuunteleminen on silloin tietenkin ehdottoman tärkeää, jotta rauha pysyy myös tulevaisuudessa.

 

2. Sinun ei tarvitse sulloa itseäsi johonkin muottiin

Mieti ennen elämääsi suuresti vaikuttavia päätöksiä: haluatko jotain oikeasti vai siksi, että sinun “kuuluu haluta”? Yhteiskunnan rakenteet ja tavat saattavat vaikuttaa siihen, mitä haluat ja näin ollen ne voivat vaikuttaa myös päätöksentekoon. Esimerkkinä voisi olla vaikka kliseeksikin muodostunut unelma omasta omakotitalosta, perheestä, kasvimaasta, farmariautosta ja kultaisesta noutajasta. Se on varmasti jonkun unelma, mutta ei läheskään kaikkien. Ei ole olemassa mitään yhtä hyväksyttyä tapaa elää ja tehdä asioita, muista se!

 

3. Ajattele järjellä, tunnetta unohtamatta

Yleensä hyvät päätökset tehdään ottamalla päätöksentekoon mukaan sekä järki että tunteet. Järki voi pelastaa sinut tekemästä isoa virhettä. Tunne taas pitää huolta siitä, että teet juuri sen päätöksen, jonka sisimmässäsi haluat ja tunnet oikeaksi.

 

4. Tee päätös! 

Moni ei tule huomanneeksi, että päättämättä jättäminen on myös päätös. Usein se on jopa huonompi vaihtoehto kuin se, että tekee jonkun päätöksen. Uskon itse, että elämässään katuu eniten sellaisia päätöksiä, joita ei koskaan tehnyt. 

 

5. Yritä asettaa itsesi päätöstilanteen ulkopuolelle 

Päätöksentekotilanteen osuessa kohdalle uppoutuu usein tosi syvälle asian ytimeen. Se saattaa aiheuttaa sen, että ajattelu hämärtyy etkä ole objektiivinen asian suhteen. Kokeile asettaa itsesi ensi kerralla asian ulkopuolelle. Kysy itseltäsi, miten neuvoisit ystävääsi joka on samassa tilanteessa? 

 

6. Lopeta tiedon yletön hamstraaminen 

Tieto tukee päätöksentekoa tiettyyn pisteeseen asti. Jos kuitenkin huomaat tutkivasi asioita jo kolmannen hypoteettisen tilanteen varalta, kannattaa siihen laittaa stoppi! Netin kautta on pääsy loputtomaan tietopankkiin, joten tieto ei tonkimalla lopu. Yritä siis tunnistaa se piste, jolloin sinulla on riittävästi tietoa, jotta pystyt tekemään päätöksen. Liiallinen tieto ja infoähky saattaa vaan hidastaa ja vaikeuttaa päätöksentekoa entisestään. 

 

7. Anna itsellesi miettimisaikaa, intuitiota unohtamatta

Punnitse vaihtoehtoja realistisesti ja rauhassa. Älä anna kuitenkaan liian pitkään. Usein liika vatvominen ja pähkäileminen ei tuo apua päätöksentekoon vaan venyttää vaan päätöksentekoa. Kuuntele myös sisäistä ääntäsi! Intuitiivisuus tarkoittaa omien vaistojen kunnioittamista ja kuuntelua. Hyödynnä oppimaasi ja näkemääsi hiljaista tietoa päätöksenteossa ja kuuntele todella sisäistä ääntäsi ennen kuin teet ratkaisun.

 

8. Muista, että harva päätös on lopullinen

Tosiasia on se, että vain harvoja päätöksiä ei pysty enää milloinkaan peruuttamaan. Kyse on usein enemmän mukavuudenhalusta ja pelosta päättää silloin joskus myöhemmin toisin. Kurkista hetkeksi tulevaisuuteen. Onko tällä päätöksellä olla enää mitään merkitystä esimerkiksi 10 vuoden päästä?

 

9. Älä pelkää 

Monet meistä sortuvat joskus siihen, että miettivät vain kaikki pahimmat skenaariot, mitä voi tapahtua, kun tekee päätöksen x. Samalla unohtuu, mitä kaikkea hyvää ja hyötyä päätös voi tuoda mukanaan. Älä siis anna ainakaan pelon päättää puolestasi vaan hyppää rohkeasti joskus mukavuusalueen ulkopuolelle. Kysy itseltäsi ennen päätöksentekoa: mitä päättäisit, jos et pelkäisi?

 

Mikä vinkki vaikuttaa juuri sinulle tällä hetkellä toimivimmalta? Tervetuloa kommentoimaan alle! 

Tytti Laine
Someillaan?

Kommentit

Aiheeseen liittyvää