8 vinkkiä, miten tehostaa ajankäyttöä yrittäjänä

tehostaa ajankäyttöä

8 vinkkiä, miten tehostaa ajankäyttöä yrittäjänä

Me kaikki kärsimme joskus tehottomuudesta ja ajan “tuhlauksesta”. Voit kuitenkin tehostaa ajankäyttöä työssäsi, jotta oikeasti vapaata aikaa jäisi enemmän! Kun keskeneräiset työt eivät paina mieltä, pystyt rentoutumaan ja palautumaan paremmin. Aikaansaaminen tuottaa myös paljon iloa ja lisää työmotivaatiota.

Kirjoitin listan toimivia vinkkejä, joista jokainen voi poimia tehokuurin omaan työskentelyyn ja alkaa tehostamaan ajankäyttöä!

1. Tunnista päivän tehokkaimmat tuntisi! 

Me ihmiset olemme erilaisia: toiset ovat virkeimmillään aamulla, toiset iltapäivästä ja jotkut vasta myöhemmin illalla. Tunnistamalla parhaat ja energisimmät hetkesi pystyt ajoittamaan tärkeimmät ja keskittymistä vaativat työt juuri sinulle sopivaan ajankohtaan.

2. Jos jokin tehtävä painaa mieltä ja tuntuu vaikealta, aloita siitä! 

Vaikeiden tehtävien siirtäminen hamaan tulevaisuuteen saattaa kuormittaa, kun asia jää kummittelemaan takaraivoon ja sitten se voi haitata myös muihin tehtäviin keskittymistä. Koko päivän työtaakka helpottuu, kun saat raskaimman asian valmiiksi. Loput tehtävät tuntuvat helpoilta ja sujuvat varmasti vauhdikkaammin.

3. Yhden asian kerrallaan tekeminen tehostaa ajankäyttöä

Multitaskaaminen saattaa hetkellisesti tuntua tehokkaalta, mutta todennäköisesti vain viivyttää tehtävien valmistumista ja aiheuttaa lopulta turhautumista. Poikkeuksena mainittakoon, että esimerkiksi webinaaria seuratessa voi kutimet tai piirtäminen jopa tehostaa oppimista, mikäli ne eivät vie keskittymiskykyä pois kuuntelusta ja katselusta. Valitse hetki, jolloin hoidat kirjanpidon tehtävät tai luet sähköpostit ja tee yksi asia kerrallaan pois päiväjärjestyksestä.

4. Käytä hyödyksi odotusajat

Kun odotat esimerkiksi vuoroasi hammaslääkärin vastaanotolle tai ohjelmien ruksuttamista ja latautumista, käytä aika hyödyksesi. Voit keskittyä rentoutumaan ja fokusoimaan ajatuksiasi, listata tehtäviä, lukea tai vaikka opiskella. Sen sijaan, että turhautuisit odottelusta, ajattele, että olet saanut hetken (luppo)aikaa.

5. Tarkastele omaa ajankäyttöä 

Katoaako minuutteja, tunteja tai jopa päiviä somen ja muun netin selaamiseen tai tv:n katseluun? Saatat painia aikasyöppöjen kanssa! Puhelimen selailusta saat hyvin tietoa laitteen ajankäytön seurannasta. Kokeile kirjata usean päivän aikana tekemäsi asiat ylös ja muodosta kaavio ajankäytöstäsi. Voit yllättyä, mihin tärkeä aikasi on kulunut ja huomaat, mikäli esimerkiksi nukkumiseen käyttämäsi aika onkin liian lyhyt. Ala tehostaa ajankäyttöä havaintojesi pohjalta.

6. Häiriintyykö työsi puhelimen ja tietokoneen merkkiäänistä? 

Poista turhat sovellukset ja hiljennä niiden sovellusten ilmoitukset, joita sinun ei tarvitse kesken työpäivän nähdä (lähes kaikkien? ;-)). Tietokoneen lähettämiä ilmoituksia saa vähennettyä kätevästi sen asetuksista. 

7. Aikatauluta päiviäsi!

Listaa kaikki tehtävät, jotka ovat ennakkoon tiedossa. Laadi niille aikataulu ja arvioi, kuinka kauan mihinkin tehtävään menee aikaa. Kokeile varata tehtäviin vähemmän aikaa – saatat yllättyä, miten paljon nopeammin tehtävä onkin jo hoidettu, kun asetat itsellesi tiukemman raamin. Pidä myös kanssasi työskentelevät tarvittaessa ajantasalla työajoistasi ja parhaista hetkistä toimia yhdessä. 

8. Apu tehostaa ajankäyttöä! 

Mikäli arjessasi on tehtäviä, joita sinulla olisi mahdollista ulkoistaa, niin älä epäröi. Voisitko ulkoistaa jotain yrityksesi rutiinitehtäviä tai vaikka markkinointia? Kotona avuksi taas voi olla säännöllinen tai kausitehtäviin ostettu siivooja. Kaupassa käyntiä helpottaa valmiiksi kerätyt ostokset. Panosta monipuoliseen tukiverkostoon. Se vapauttaa enemmän aikaasi ja vähentää stressiä ja kuormitusta.

 

Haluatko vielä lisää tehovinkkejä ajankäyttöösi ja työsi suunnitteluun? Lataa tästä maksuton oppaani, josta saat vielä 25 vinkkiä lisää tehostamaan ajankäyttöäsi 😉

Tytti Laine
Someillaan?

Kommentit

Tytti Laine
Tytti Laine on yrittäjyyden moniosaaja, yrittäjävalmentaja ja yrittäjien onnistumisten vauhdittaja. Hän auttaa työkseen itsensä työllistäviä huipputyyppejä eli pienyrittäjiä tukemalla heidän yrittäjyys- ja digiosaamistaan, palveluidensa tuotteistusta ja hinnoittelua, kasvumahdollisuuksiaan sekä verkostoitumistaan. Tytti on luonut maksuttoman Enemmän euroja! -verkkokurssin, jonka kautta hän haluaa auttaa yrittäjiä saamaan yritystoiminnastaan enemmän iloa ja rahaa. Liity mukaan www.enemmaneuroja.fi ja valmistaudu onnistumaan!
Haluatko lisää intoa ja inspiraatiota? Onnistuu! Jätä tietosi