Search
Generic filters

5 yleisintä virhettä, joihin yrittäjä sortuu lomallaan

lomaa

Yrittäjyys ja lomailu eivät ole helppo yhtälö. On tutkittu, että yrittäjät pitävät lomaa keskimäärin puolet vähemmän kuin palkansaajat! Tämä on minusta kovin huolestuttavaa, koska yrittäjä, jos kuka, sitä lomaa kipeästi tarvitsee. Toki tiedän, että lomien pitämättä jättäminen on monen oma valinta, koska se on vaan yksinkertaisesti helpompaa jättää lomat pitämättä. Ei tarvitse huolehtia siitä, kuka tekee työt ja vastaa asiakkaille sillä välin, kun yrittäjä lomailee.

Pätevän tuuraajan löytäminen tai jonkun muun ratkaisun keksiminen ja sen järjestäminen, että voi pitää kunnon loman on kuitenkin vaivan arvoista. Loma vaikuttaa työtä tekevän vireeseen positiivisesti ja loman jälkeen puhkut uusia ideoita ja energiaa.

Jos (ja kun!) jäät lomalle, muista välttää seuraavia yleisiä virheitä, johon moni yrittäjä sortuu

1. Et ole tiedottanut kunnolla ja ajoissa asiakkaillesi ja yhteistyökumppaneillesi, että olet lomalla

Muista laittaa sähköpostiin ja puhelimeen lomavastaaja päälle ja tiedottaa ajoissa, milloin olet lomalla. Ilmaise selvästi, että et ole käytettävissä lomasi aikana ja kuka sinua mahdollisesti tuuraa ja mistä hänet tavoittaa. Kerro myös milloin itse palaat sorvin ääreen. Jos laiminlyöt tämän osuuden, puhelin pirisee lomallasikin ihan normaaliin tapaan ja sähköposti täyttyy kyselyistä. Yritäpäs siinä sitten lomailla! Todennäköisesti huomaatkin pian vastaavasi kaikille ja tadaa olet jälleen töissä.

2. Et ole suunnitellut lomaasi kunnolla, jonka takia joudut keskeyttämään sen useasti

Olet varannut lomasi huonoon ajankohtaan, koska et ollut ajatellut sen olevan sesonkiaikaa. Saatat myös huomata, että et ole delegoinut/valtuuttanut ketään huolehtimaan laskuista ja mahdollisten työntekijöiden palkoista ja päädyt hoitamaan niitä lomallasi. Tai sitten olet ohjeistanut tuuraajaasi huonosti ja tämän takia hän soittelee sinulle jatkuvasti ja siitä on tietenkin loman pitäminen kaukana.

3. Roikut koneella ja kännykällä työasioissa, vaikka olet lomalla

Olet ilmoittanut asiakkaillesi ja verkostoillesi, että olet lomalla, mutta sinä et malta itse pitää näppejäsi erossa työasioista, vaan vilkuilet jatkuvasti yrityksesi somekanavia ja sähköpostitiliä, jos sinne olisi tullut jotain. Toisin sanoen et osaa irrottautua työstäsi, vaikka se olisi todella tarpeen. Jos sinulla on tuuraaja, ehkä teet hänelle myös “tarkistussoittoja”, että kaikki on varmasti hyvin. Ymmärrän kyllä, että yritys on kuin lempilapsesi, josta on vaikea päästää irti edes hetkeksi, mutta oman hyvinvointisi takia, sinun tulisi kuitenkin hellittää edes pari kertaa vuodessa. Kannattaa ihan ensimmäiseksi ottaa puhelimestasi kaikki sosiaalisen median ja sähköpostin ilmoitukset pois päältä, koska ilmoitukset ovat se, joka saa sinut myös kirjautumaan sisään palveluihin. Jos olet oikein “vaikea” tapaus, sammuta puhelimesi kokonaan pariksi päiväksi ja piilota se pöytälaatikkoon. Ja voi sitä kokeilla, vaikka ei ihan vaikeaksi tapaukseksi itseään määrittelisikään! 🙂

4. Et lähde kotoa lomalla minnekään, vaikka maisemanvaihdos auttaisi sinua paremmin pääsemään lomamoodiin

Päädyt lomailemaan kotonasi, koska haluat olla “paikalla”, jos jotain tapahtuu (Mitä ihmettä se voisi olla?). Loma ei välttämättä myöskään tunnu lomalle, jos vietät sen täysin samassa paikassa kuin arkena ja todennäköisyys siihen, että tartut jotenkin työasioihin kasvaa kertaheitolla. Lähde mahdollisuuksien mukaan loman viettoon muualle, edes pariksi päiväksi. Muualle voi tarkoittaa vaikka vain 10 km päässä sijaitsevaa mökkiä tai päivän patikointiretkeä lähiseudulla, kunhan vain vaihdat edes hetkeksi maisemaa.

5. Mietit koko lomasi ajan, miten sinulla ei ole varaa tähän

Olet loman vietossa ja päässäsi kolkuttaa jatkuvasti ajatus, ettei minulla olisi oikeasti varaa istua tässä ja ottaa rennosti. Sinulla on siis huono omatunto siitä, että olet vapaalla. Olotilaasi voisi kutsua lomamorkkikseksi, joka käytännössä voi pilata lomasi, jos et pääse siitä irti. Muista, että olet lomasi ansainnut ja että se tulee sinulle todennäköisesti tarpeeseen. Vedät todennäköisesti jatkossa puoleesi uudella tavalla juuri sinulle sopivia asiakkaita ja pystyt antamaan heille paljon enemmän lisäarvoa, kun olet levännyt ja energinen. Kaikki tämä voi nopeastikin näkyä myynnin kasvuna ja “ihmeellisesti” kohentuneena taloustilanteenasi!

Nauti siis lomastasi täysin rinnoin ja välttele edellä mainittuja tilanteita, niin todellinen lomafiilis herää sisälläsi ja olet valmis todelliseen irtiottoon arjestasi. On mukavampi palata rakastamasi työn pariin uudella innolla ja energialla.

Ihan mielettömän ihanaa ja rentouttavaa lomaa sinulle!

Terveisin

Tytti *

P.S. Jos se, että et tänä vuonna pidä lomaa, johtuu jotenkin yrityksesi taloustilanteesta, klikkaa ihmeessä itsesi maksuttomalle Enemmän euroja -verkkokurssilleni täältä ja opi, miten saada enemmän iloa ja rahaa!

Tytti Laine
Someillaan?

Kommentit

Aiheeseen liittyvää