5 vinkkiä tavoitteiden asettamiseen ja niissä onnistumiseen!

tavoitteiden asettaminen

Tavoitteiden asettaminen saattaa äkkiseltään tuntua vähän tylsältä ja ehkä vähän turhaltakin. Tavoitteiden asettamiseen kuluva aika ei kuitenkaan mene hukkaan! On kriittisen tärkeää, että asetat itsellesi ja yritystoiminnallesi tavoitteita joka vuodeksi. Oli ne sitten isoja tai pieniä.

Miksi sinun kannattaa asettaa tavoitteita, kun hyvin voisi mennä ilmankin?

Tavoitteet antavat meille motivaatiota, jotta pystymme kohdistamaan ajatuksemme ja työn tekemisemme oikein. Tavoite on sinun kompassisi. Tavoitteet ohjaavat sinun toimintaasi.

Kannattaa asettaa sekä pitkän että lyhyen tähtäimen suunnitelmia. Pitkän tähtäimen tavoitteetkin kannattaa pilkkoa pienempiin osiin eli välitavoitteisiin. Jos tavoitteesi on kovin pitkällä, tavoite voi tuntua liian raskaalta toteuttaa ja lipsua helposti mielestä arjen tiimellyksessä. Sen sijaan kun olet asettanut välitavoitteita sopivin väliajoin, tavoitteesi pysyy sopivissa mitoissa ja pysyy kirkkaana mielessäsi ja myös työskentelet sen toteutumisen eteen säännöllisesti.

Vinkkejä tavoitteiden asettamiseen ja tavoitteissa onnistumiseen

Uusi vuosikymmen ja vuosi 2020 on aluillaan ja monen yrittäjän on hyödyllistä käydä mennyttä vuotta läpi, joten kannattaa aloittaa uusien tavoitteiden määrittäminen siitä, että tarkistat edelliset asettamasi tavoitteet. Onko vuodelle 2019 asettamasi tavoitteet toteutuneet? Mikä onnistui, missä meni vikaan? Mitä opit? Mitä sinun kannattaa ottaa huomioon uusien tavoitteiden asettamisessa? Sitten vaan uusia tavoitteita asettamaan!

Tavoitteesi voi olla mikä vain, josta on sinulle ja yritystoiminnallesi hyötyä. Se voi liittyä talouteen, markkinointiin, itsesi johtamiseen, itsesi kehittämiseen tai omaan hyvinvointiisi. Tavoitteita voi asettaa niin monta kuin haluaa, mutta jos asetat itsellesi jonkin ison tavoitteen, ei kannata sen rinnalle kovin montaa muuta tavoitetta ottaa. Seuraavaksi annan sinulle vinkkejä, miten tavoite kannattaa asettaa ja miten myös onnistut asettamassasi tavoitteessa.

1.Visualisoi tavoitteesi aarrekartalla

Aarrekartan tekeminen on ensimmäinen askel tavoitteesi määrittämisessä. Se selkeyttää omista tavoitteistasi päättämistä, kun näet tavoitteesi visuaalisessa muodossa. Aarrekartan avulla pystyt hahmottamaan sinulle tärkeimmät asiat ja ne asiat, joita haluat tavoitella.

Tehdessäsi omaa aarrekarttaasi, kysy itseltäsi millaista elämäsi on, kun olet saavuttanut tavoitteesi? Miten elämäsi on muuttunut? Voit tehdä aarrekartan fyysisessä muodossa esim. isolle kartongille ja leikata lehdistä tavoitteitasi kuvastavia tekstejä ja kuvia. Tai voit tehdä aarrekarttasi jollakin ohjelmalla tai palvelulla esim. maksuttomalla Canvalla!

“Suunnittelu on tulevaisuuden tuomista näkyväksi, jotta voit tehdä sen eteen jotakin.”

Alan Lakein

2. Tavoitteesi sen hetkisen tilanteesi mukaan

Kun olet päättämässä tavoitteistasi, mieti ne aina sen mukaan, mikä tilanteesi on nyt. Tavoitteiden asettamiseen ei kannata ottaa tavoitteita, joiden saavuttamiseksi täytyisi ensin olla jossain pisteessä, jossa et vielä ole. Päätä itsellesi sellainen tavoite, jota kohti voit alkaa saman tien tekemään töitä ja päätöksiä. Lisäksi sinun kannattaa, aina kun on mahdollista, valita sellaisia tavoitteita, jotka parhaiten sopivat siihen tarkoitukseen, joka on edessäsi.

Valitse myös sellaisia tavoitteita, jotka oikeasti innostavat sinua ja kannustavat sinua eteenpäin. Harvoin sellaisia tavoitteita saavutetaan, jotka eivät motivoi ja kiinnosta tarpeeksi. Jos ajattelet, että sinun olisi hyvä saada tämä asia vihdoin kuntoon, mutta samalla tiedostat, ettei se kiinnosta sinua yhtään, ei sitä kannata ottaa tavoitteeksi. Et halua sitä todennäköisesti tarpeeksi. Voisiko sen asian esim. ulkoistaa jollekin muulle?

Jos et tiedä, minne olet menossa, päädyt jonnekin muualle.” 

Yogi Berra

3. Realistiset tavoitteet

Kun haluat saavuttaa jotakin, aseta itsellesi aina realistiset tavoitteet, jotka sinun on mahdollista saavuttaa. Jos asetat itsellesi hirmuisen vaativia tavoitteita, niihin pääseminen on todennäköisesti paljon hankalampaa. Tavoitteet kannattaa asettaa myös konkreettiseen muotoon, jotta sinun on myös helppo seurata, miten työ tavoitettasi kohden sujuu.

Tavoite voi olla vaikka someseuraajien kasvattaminen kolmenneksella nykyisestä, nettisivujen kävijämäärän tuplaaminen, oman palkkasi kasvaminen 20 %, myynnin kasvattaminen, oman vapaa-ajan lisääminen vähintään 5 tunnilla viikossa tai vaikka kunnon sähköpostijärjestelmän käyttöönotto ja 200 sähköpostiosoitteen saaminen listalle. Pääasia, että tavoite on konkreettinen ja siten helppo tavoiteltava ja seurattava. Näihin kannattaa vielä asettaa välitavoitteet, jotta muistat työskennellä tavoitteesi eteen koko tavoiteajan, etkä vain kahta viimeistä kuukautta.

“Valitse pidempi reitti, se on ainoa oikoreitti, joka taatusti toimii.”

Seth Godin

4. Asenne ratkaisee, pääsetkö tavoitteeseesi

Jep klisee, mutta niin totta! Tavoitteeseesi pääseminen vaatii sinulta runsaasti työtä, aikaa ja ehkä hermojakin. Siinä kohtaa asenteesi tulee mukaan kuvioihin. Jos suhtaudut tavoitteesi tosi “kevyesti” etkä ota sitä vakavasti, tuskin tulet sitä saavuttamaan.

On myös äärimmäisen tärkeää, että uskot omiin taitoihisi ja kykyihisi! Kun uskot voivasi kehittyä ja tulla paremmaksi jossakin, tavoitteesi saavuttaminen on paljon helpompaa. Jos et usko itseesi, kuinka kukaan muukaan voisi uskoa? Toista perässäni: Minä pystyn tähän!

“Kaikkein pahinta olisi tavata se ihminen joka olisit voinut olla.”

Keith Cunningham

5. Palkitse itsesi!

Kun olet saavuttanut tavoitteesi (tai välitavoitteesi), palkitse itsesi! Sinä olet sen ansainnut! Voit luvata itsellesi palkinnon jo tavoitetta asettaessasi, jos se auttaa sinua tehtävässäsi! Palkinto voi olla mikä vain joka ilahduttaa sinua. Kannattaa kuitenkin tehdä siitä sen verran spesiaali, että et sitä ihan normaali arkipäivänä tee tai saa.

Vie vaikka perheesi hyvin syömään ravintolaan, käy jossain hemmotteluhoidossa, varaa hemmotteluloma tai hanki jotain, josta olet jo pitkään haaveillut. Päätös on sinun, pääasia, että palkitset itsesi hyvästä ja ehkä pitkäjänteisestäkin työstä. Palkinnon saaminen saattaa motivoida sinua myös asettamaan heti uuden tavoitteen 😉

“Vaivannäkö palkitaan vasta kun olet kieltäytynyt luovuttamasta.”

Haluatko varmistaa, että oikeasti asetat sinua innostavan ja hyödyttävän tavoitteen ja alat tekemään asioita sen hyväksi?

Tule suunnittelemaan uutta upeaa vuottasi yrittäjänä maksuttomaan työpajaan! Unelmiesi vuosi 2020 -työpajassa saat konkreettisia vinkkejä ja inspiraatiota suunnitelmiesi tueksi. Aloitat suunnittelun jo työpajassa ja jos et vielä ole miettinyt tavoitteita, työpaja on loistava paikka tavoitteiden asettamiseen 😉

Varaa paikkasi maksuttomaan työpajaan heti tästä!

Lämpimästi tervetuloa mukaan!

Tytti Laine
Someillaan?

Kommentit

Tytti Laine
Tytti Laine on yrittäjyyden moniosaaja, yrittäjävalmentaja ja yrittäjien onnistumisten vauhdittaja. Hän auttaa työkseen itsensä työllistäviä huipputyyppejä eli pienyrittäjiä tukemalla heidän yrittäjyys- ja digiosaamistaan, palveluidensa tuotteistusta ja hinnoittelua, kasvumahdollisuuksiaan sekä verkostoitumistaan. Tytti on luonut maksuttoman Enemmän euroja! -verkkokurssin, jonka kautta hän haluaa auttaa yrittäjiä saamaan yritystoiminnastaan enemmän iloa ja rahaa. Liity mukaan www.enemmaneuroja.fi ja valmistaudu onnistumaan!

Comments are closed.

Haluatko lisää intoa ja inspiraatiota? Onnistuu! Jätä tietosi