Search
Generic filters

3 tärkeää oivallusta yli 20 vuoden yrittäjyyteni aikana

yli 20 vuoden yrittäjyyteni aikana

Olen ollut jo yli 20 vuotta yrittäjänä ja vuosien varrelle on mahtunut monia onnistumisia, haasteita ja oivalluksia. Olen pohtinut paljon sitä, mitä kaikkea yrittäjyys on minulle opettanut ja mitkä asiat ovat minulle niin omassa yrittäjyydessäni kuin toisten yrittäjien auttamisessa tärkeitä. Olen myös oivaltanut, mitkä asiat ovat olleet käännekohtia yli 20 vuoden yrittäjyyteni aikana ja vieneet minua juuri siihen suuntaan, kun olen halunnut ja tarvinnut. Ilman näitä oivalluksia tuskin olisin tässä kuin olen nyt.

Mitä olen oivaltanut yli 20 vuoden yrittäjyyden aikana?

 

1. Älä yritä yksin

Yrittäminen ja erityisesti yksinyrittäminen on liian usein yksin puurtamista ja monesti mieleen hiipii ajatus, että minun täytyy selvitä kaikesta yksin. Jos ajattelee näin, tulee usein myös vaadittua itseltä ihan liikaa ja revittyä itseään jaksamisensa äärirajoille. 

Muista ensi kerralla, että sinä et ole yksin. Sinun ei tarvitse itse osata kaikkea ja tehdä kaikkea yksin. Uskalla pyytää apua, uskalla jakaa tehtäviä jonkun muun kanssa ja uskalla jakaa vastuuta ja tehdä yhteistyötä. Irrota mielestäsi se itsepintainen ajatus, että kukaan muu ei voi auttaa tai jopa hoitaa asioita puolestasi. Ihan varmasti voi, tavalla tai toisella.

2. Usko itseesi

On tullut hetkiä, kun usko omaan osaamiseen ja tekemiseen on ollut koetuksella. Joskus heikompina hetkinä olen ajatellut, että en osaa mitään ja miksi ihmeessä edes opettelen. Jostain kuitenkin olen aina saanut voimaa ja hilannut ajatukseni ylös ja vakuuttumaan siitä, että minä osaan ja pystyn oppimaan halutessani mitä vaan.

Mikään ei ole tärkeämpää kuin uskoa itseensä. Jos et sinä usko itseesi, miten joku muukaan voi uskoa? Sama pätee omien tuotteittesi tai palveluittesi myyntiin, jos et usko itsekään niihin ja seiso niiden takana, miten joku muukaan voi uskoa ja ostaa?

3. Uskalla investoida itseesi

Rahaa voi käyttää niin monella tavalla ja kaikki tavat ovat täysin ok ja käyttäjälle varmasti sinä hetkenä tarpeen tai iloksi. Kannattaa kuitenkin miettiä omaa rahankäyttöä (erityisesti bisneksestä puhuttaessa) myös sen mukaan, mitä investointi sinulle antaa ja voiko investoinnin avulla jopa tienata monin verroin enemmän kuin olet siitä maksanut? 

Erityisesti omaan osaamiseen panostaminen on kannattava ja pitkäaikainen sijoitus, joka usein tuo tuloja jopa koko jäljellä olevan työuran ajan. Kun investoit omaan osaamiseesi, sijoitus on lähes ikuinen ja sitä ei sinulta voida viedä pois. Toisin kuin esimerkiksi työvälineitä ostettaessa, jotka joko vanhentuvat tai rikkoutuvat ja säännöllisesti pitää olla hankkimassa uusia.

Oma kasvu ja kehittäminen on elintärkeää yrittäjyydessä, muuten jää paikalleen ja kuihtuu. Panosta siis myös itseesi ja omaan osaamiseesi – se tuo taatusti sinulle takaisin hyvää (ja rahaa!), korkojen kanssa. Jos tunsit kehittämispistoksen sydämessäsi ja haluat laittaa heti asian vireille, tsekkaa blogini ELY-keskuksen analyysi- ja konsultointituesta!

Tytti Laine
Someillaan?

Kommentit

Aiheeseen liittyvää