10 viikon sairausloma – mitä opin yrittäjänä elämäni kummallisimmasta kesästä?

sairausloma

Viime kesä oli elämäni kummallisin kesä. Törmäsin totaaliseen seinään vappuviikolla, kun terveydentilani romahti yllättäen. Aloin kokemaan huimausta, pyörrytystä ja todella huteraa oloa, jonka vuoksi menin ensin yhdelle lääkärille, joka totesi vaan, että seurataan tilannetta ja tule joskus takaisin, jos siltä tuntuu. Kahden päivän kuluttua olin jo niin totaalisen ihmeissäni olostani, että ajauduin toisen lääkärin kautta suoraan sairaalan päivystykseen. Siitä alkoi todellinen (ja pelottavakin), kesän mittainen sairausloma ja terveysseikkailu!

Tutkimuksia tutkimusten perään

Päivystyksessä minusta otettiin verikokeita ja pään TT-kuva. Neurologi ei ollut enää tavattavissa siltä päivältä, joten minut ohjattiin viettämään yöni neurologian päivystysosastolla. Yö meni huonekaverin liikehdintöjä kuulostellessa ja omaa tilannetta hämmästellessä. Mikä minulla on? Mistä tämä tuli? Ja ehkä yksi pelottavimpia ajatuksia: voiko tämä olla jotain pysyvää tai onko tässä kyse jopa jostain vakavammasta?

Seuraavana päivänä odotin malttamattomana neurologin käyntiä. Ehkä saisin valaistusta tilanteeseeni? Ehkä hän kykenisi heti kertomaan vastauksia kysymyksiini? Toiveeni osoittautuivat kuitenkin turhiksi, koska hän kyllä tuli, tutki minut perusteellisesti ja päätyi sitten toteamaan ihmetyksekseni, että ei tiedä, mistä on kyse. Minulla kuulemma ei ole mitään neurologisia oireita, joten hän ei osaa auttaa minua. Koska olin itse tehnyt päätelmät, että oloni pahenee aina, kun liikutan silmiäni ja ettei minua huimaa lainkaan, kun makaan aloillani, neurologi teki minulle lähetteen silmäpoliklinikalle. Ehkä siellä osattaisiin kertoa, mistä on kyse – ja mikä tärkeintä, auttaa minua?

Parin päivän odotus oli piinaa. Yritin surffata netissä ja etsiä valoa tunnelin päähän, vaikka jokainen silmän liikuttaminen (kyllä, jopa näyttöruudulla!) sai minulle todellisen pyörtymisen tunteen ja erittäin heikon olotilan.

sairausloma

“Näen kaiken kahtena!”

Pääsin vihdoin lempeälle silmälääkärille, joka teetti minulle kaksoisnäköistutkimukset, tutkitutti silmänpohjat ja teki muitakin olennaisia tutkimuksia. Päivän päätteeksi hän kertoi, mistä on kyse: näen kaksoiskuvia. Pyörryttävät oireeni johtuvat siitä, että yksi silmäni liikuttajalihas ei toimi. Siis mitä? Yksi silmän liikuttajalihas? Miten niin ei toimi ja miten se on yhtäkkiä lakannut toimimasta? Mistä on kyse ja voiko tästä toipua? Ja… mikä on pahin mahdollinen tulevaisuus?

Silmälääkäri totesi, että oireeni eivät johdu lainkaan itse silmästä, vaan silmää liikuttavista lihaksista ja niiden hermotuksista. Minua vaivaa vasemman silmän sisäsuoran liikuttajalihaksen toiminnanvajaus. Ja koska hän ei ole spesialisti silmän ulkopuolisissa asioissa, hän tekee uudelleen lähetteen neurologille. Kyseessä on siis häiriö joko silmää liikuttavissa lihaksissa tai silmän liikuttamisesta vastaavissa aivohermoissa, joten asia on neurologin osaamisaluetta. Ei sitten muuta kuin taas odottelemaan, että koskakohan neurologi ehtii katsoa paperini ja ehkä lähettää minua jatkotutkimuksiin…

Tai no, olihan isoin pommi tuona päivänä se, että silmälääkäri määräsi minut siltä istumalta kuukauden sairauslomalle! Kuukauden sairausloma! Miten ihmeessä saan työt järjestettyä niin pitkäksi aikaa? Mitenhän olen vakuuttanut itseni? Mitä papereita tarvitaan Kelaan ja vakuutusyhtiöön? Miten saan asioita hoidettua, kun pienikin silmien liike tekee oloni täysin työkyvyttömäksi? Millaiseksi elämäni menee, kun en pysty tekemään töitä, en ajamaan autoa enkä tuskin edes liikkumaan rollaattoritahtia nopeammin ainakaan kuukauteen? Ja entä jos tämä ei olekaan ohi kuukaudessa???

sairausloma

Kaksoiskuvat, aivokasvain, MS-tauti?

Netti oli suurena apuna, vaikka konetta en itse pystynyt käyttämään muutamia minuutteja pidempään kerrallaan.  Onneksi läheisillä oli terveet silmät! Löysin mielenkiintoisia ja samalla myös huolestuttavia tietoja tilanteestani. Löysin tiedon, että kaksoiskuvat voivat esimerkiksi viitata aivoverenkierron häiriöihin, kasvaimiin, pään alueen vammoihin, MS-tautiin tai kilpirauhasen toimintahäiriöihin. Terveyskirjasto kertoi seuraavaa: “Äkillisesti ilmaantuvat kaksoiskuvat aiheutuvat yleensä jonkin silmän liikuttajalihaksen halvauksesta. Kaksoiskuva häviää suljettaessa toinen silmä. Silmän liikkeissä näkyy kullekin halvaukselle tyypillinen vajaus. Silmän liikuttajalihaksen halvaus voi liittyä diabetekseen, verenpainetautiin, vammaan, hermoa painavaan kasvaimeen tai aneurysmaan.”

Aloin oikeasti pelkäämään sitä, että tämä oli tässä. Että tässä oli kohta päätöksessä Minun Oma Elämäni. Eihän se voi olla mahdollista! En ole todellakaan valmis siihen! Odotin malttamattomana tietoa, koska pääsisin pään magneettikuvaan, jolla voitaisiin mm. sulkea pois aivokasvaimen mahdollisuus. Kelan yrittäjän sairauspäivärahan ja vakuutusyhtiön paperit tuli hoidettua yksi kerrallaan läheisten avustuksella eteenpäin, joten toimeentulon turvaa olisi sieltä odotettavissa jonkin ajan kuluttua.

Sain suureksi yllätyksekseni ja ilokseni ystäväni avustuksella puhelimitse kiinni erittäin osaavan neurologin, jonka kanssa pääsin juttelemaan tilanteestani ja joka pystyi sekä antamaan asiantuntemustaan minulle että myös rauhoittamaan huoliani. Kuulin, että minulle todennäköisesti tehtäisiin useita tutkimuksia: mm. pään magneettikuva, kaulan ultraääni sekä erittäin harvinaisten sairauksien verikokeita. Yleensä selittävää syytä ei löydy. Kyseessä on silmän liikuttajalihaksen halvaus, joka yleisimmin ei johdu lainkaan kallon sisäpuolesta eli itse aivoista, vaikka aivokasvain voisi toki olla myös oireiden aiheuttaja. Halvauksesta tulee siinä tilanteessa toipumaan, mutta se voi viedä jopa puoli vuotta aikaa. Minä ajattelin, että ihan sama kuinka kauan kestää, kunhan tulen toipumaan enkä kuolemaan ainakaan vielä – minulla on vielä liian paljon annettavaa elämälle! <3

Sairausloma

Lisää tutkimuksia ja sairausloma jatkuu

Seuraavien viikkojen aikana makasin siis sairaslomalla kotona, kuljeskelin rollaattorivauhdilla keittiön ja sohvan väliä sekä lepäsin. Yksi toisensa jälkeen sain kutsuja tutkimuksiin: ensin magneettikuvaukseen, jonka tuloksia odotin toukokuun lopulla malttamattomana. Lopulta sain tiedon: magneettikuva on normaali! Mutta… mikroinfarktia ei voida poissulkea, joten tehdään vielä lisää tutkimuksia. Sain lähetteen kaulasuonten ultraääneen, holter-tutkimukseen sekä harvinaisten autoimmuunisairauksien verikokeisiin. Kesäkuun alussa silmälääkärin kontrollikäynnillä sain uuden sairauslomatodistuksen: en ole (todellakaan) vielä työkuntoinen, sairausloma jatkuu ainakin kuukaudella vielä. Ei kun laittamaan viestejä asiakkaille ja siirtämään jo siirrettyjä tapaamisia taas eteenpäin.

Yritin nauttia kesäpäivien lämmöstä kodin takapihalla, tankkasin aurinkoenergiaa, söin ja join paljon vihreää. Yritin ajatella lempeitä ajatuksia itsestäni ja tervehtymisestäni. Surin sitä suuresti, että en pystynyt pyöräilemään! Sairausloma rajoitti liikunnan omalla takapihalla tehtävään joogailuun.

sairausloma

Heinäkuun alussa minulla oli edelleen oireita ja tutkimukset olivat edelleen kesken, joten silmäpoliklinikan käynnilläni minulle määrättiin vielä kaksi viikkoa sairauslomaa. Silmä oli ilokseni alkanut selvästi liikkumaan normaalimmin, mutta edelleen koin kaksoiskuvia. Käynnillä sovittiin vielä uusi käyntiaika kahden viikon päähän. Siltä käynniltä pomppikin sairaalan ovista pois iloinen nainen! Oireet olivat poissa, silmäni tervehtyneet ja sairasloma tuli siis päätökseensä! <3

10 viikon sairasloman oppini elämästä ja yrittäjyydestä

Mitä tästä kaikesta opin? Poimin tähän kuusi tärkeää asiaa, jotka auttoivat minua yrittäjänä selviämään 10 viikon sairausloman yli ja palaamaan töihin entistäkin kiitollisempana:

1. Digibisnes.

Tärkeä oppi ja iso kiitollisuuden aihe on digitaalisuuteen panostaminen. Koska olen vienyt jo monta vuotta koko yritystoimintaani verkkoon, ei koko yritystoimintani lamaannu, vaikka itse olisinkin jonkin aikaa “pois pelistä”. Mielestäni jokaisen yrittäjän kannattaisi viedä bisnestä verkkoon, jotta voit auttaa ihmisiä ja jotta firma ja rahaliikenne eivät pysähdy täysin, vaikka sinä pysähtyisitkin!

2. Vakuutukset.

Sairausloma muistutti jälleen kerran oman vakuutusturvan tärkeydestä. Onneksi minulla on ollut hyvä yhteyshenkilö vakuutusyhtiössäni ja olemme hänen kanssaan säännöllisesti käyneet läpi vakuutusturvaani erilaisten tilanteiden varalta. Vaikka yrittäjä on saanutkin 1.1.2018 alkaen onneksi Kelan sairauspäivärahaa heti sairastumispäivän jälkeen, vaikuttaa YEL-työtulo suoraan sairauspäivärahojen suuruuteen. Itselläni on YEL-vakuutuksen lisäksi varauduttu pitkiin sairauslomiin. Huolehdithan sinäkin, että vakuutuksesi ovat ajan tasalla yllättävien tilanteiden varalta?

3. Yhteistyö ja töiden jakaminen.

Loistavat yhteistyökumppanit ja toisten osaavien ihmisten resurssien hyödyntäminen omassa yritystoiminnassa on ylipäänsä ilo omalle yrittäjyydelle ja elämälle. Vielä tärkeämmäksi tällaisten henkilöiden rooli nousee, mikäli yrittäjä sairastuu eikä pysty hoitamaan asioitaan kuten normaalisti. On ihanaa, että olen löytänyt omaan tiimiini henkilöitä, jotka tietävät riittävästi asioistani ja joihin voin täysin luottaa <3 Asiakkaiden palveleminen ei tyssää minun pysähtymiseeni, koska pystyn mm. ohjaamaan tiettyihin sähköpostiosoitteisiin saapuvat viestit suoraan luottohenkilöideni käsiteltäväksi ja hoidettavaksi. Hanki siis itsellesi apua jo ennen kuin sitä tarvitset!

4. Suunnittelu ja ennakointi.

Monenlaiseen automatisointiin panostaminen on hyödyllistä ylipäänsä oman ajankäytön tehostamisen kannalta, mutta myös siksi, että etukäteen tehdyt kirjoitukset ja postaukset ropsuttelevat itseään eetteriin julkaisuhetkellä tilanteestani riippumatta. Verkkokurssit antavat apua ihmisille ja tuovat omalle firmalle tuloa ajasta ja paikasta riippumatta.

5. Ystävät ja rakkaat.

Sairastuminen oli minulle (kuten varmasti monelle muullekin) jälleen hyvä herätys ja muistutus omien läheisten, ystävien ja rakkaiden merkityksestä. Kun on tarvetta saada apua ja tukea sekä aikaa pohtia asioita, huomaa todellakin, miten kiitollinen on siitä, että omassa elämässä on ihania ja itselle rakkaita ihmisiä. Saattaa olla, että muutama yrittäjä voisi huomata sairastuttuaan myös sellaista, että haluaa antaa jatkossa heille entistä enemmän aikaa ja huomiota sekä osoittaa kiitollisuuttaan heille… <3

6. Carpe diem.

Mitään itselle tärkeää (kuten oman yritystoiminnan muutosta sellaiseksi, millaiseksi sen itse todellakin haluaa!) ei todellakaan kannata siirtää loputtomiin, koska koskaan ei voi tietää, mitä tulevaisuudessa tapahtuu. Elämme todellakin juuri nyt, joten tämä kokemus vahvisti jälleen näkemystäni siitä, kuinka tärkeää onkaan elää hetkessä.

 

Jos haluat muutosta yrittäjyyteesi, heitä sähköpostiviestiä minulle ja kerro lisää, niin katsotaan, miten voin auttaa sinua! Voit lukea lisää taustastani täältä. Jos olisit kiinnostunut juttelemaan kanssani siitä, millaisia muutoksia sinä haluat yrittäjäelämääsi ja miten voisin ehkä olla avuksesi, klikkaa itsesi tänne ja vastaa kysymyksiini, niin otan sinuun yhteyttä.

Elämä on nyt. Tee siitä mieleisesi – sellainen, että juuri sinä olet onnellinen. Nyt.

Tytti *

Tytti Laine
Someillaan?

Kommentit

Tytti Laine
Tytti Laine on yrittäjyyden moniosaaja, yrittäjävalmentaja ja yrittäjien onnistumisten vauhdittaja. Hän auttaa työkseen itsensä työllistäviä huipputyyppejä eli pienyrittäjiä tukemalla heidän yrittäjyys- ja digiosaamistaan, palveluidensa tuotteistusta ja hinnoittelua, kasvumahdollisuuksiaan sekä verkostoitumistaan. Tytti on luonut maksuttoman Enemmän euroja! -verkkokurssin, jonka kautta hän haluaa auttaa yrittäjiä saamaan yritystoiminnastaan enemmän iloa ja rahaa. Liity mukaan www.enemmaneuroja.fi ja valmistaudu onnistumaan!
Haluatko lisää intoa ja inspiraatiota? Onnistuu! Jätä tietosi