Osaava yrittäjä tekee tulosta!

osaava yrittäjä

Onko niin, että vain osaava yrittäjä tekee tulosta? Tuloksia ja menestystä voi varmasti syntyä myös sattumalta ja vahingossa, mutta jos haluaa saavuttaa tuloksia säännöllisesti ja saada vaikka omasta yritystoiminnasta enemmän iloa ja rahaa, taitaa osaamisesta ja oman osaamisen kehittämisestäkin usein olla hyötyä. Ja taidetaan yrittäjän taipaleella vaatia myös tinkimätöntä työtä, tahdonlujuutta ja paljon uskoa omaan tekemiseenkin!

Mitä kaikkea yrittäjän osaaminen oikein käsittää?

Yrittäjäksi voi ryhtyä kuka tahansa, jolla on tahtoa aloittaa yrittäjyys ja kehittyä siinä. Usein lähtökohtana on oma ammattiosaaminen, ne tiedot ja taidot, joita oman ammatin harjoittamiseen tarvitaan. Se on sitä osaamista, joka käsittää työssä vaadittavat käden ja pään taidot sekä sen käytännön tekemisen tuottamaan sitä hyötyä, josta asiakas useimmiten juuri kokee maksavansa. Ammattiosaamisen lisäksi yrittäjä tarvitsee työelämäosaamista: vuorovaikutustaitoja sekä taitoja luoda ja ylläpitää suhteita asiakkaisiin ja yhteistyökumppaneihin.

Yrittäjän oma persoona sisältää monia tuloksen tekemiseen tai tekemättömyyteen liittyviä asioita. On tutkitustikin paljon vaikutusta onnistumisiin sillä, millaista aloitteellisuutta, sinnikkyyttä, vastuuntuntoa, itsetuntoa ja uskoa itseensä yrittäjältä kullakin hetkellä löytyy. Osaavalta yrittäjältä kaivataan myös innovatiivisuutta eli kykyä reagoida luovasti tai tehdä asioita yleisestä poikkeavalla tavalla. Myös riskinottohalukkuus liitetään yrittäjäpersoonaan. Tällä tarkoitetaan mm. kykyä sietää epävarmuutta ja valmiutta ottaa toimeentuloon, ajanhallintaan ja jaksamiseen liittyviä (mielellään hallittuja!) riskejä. Lisäksi persoonaan liittyy kyky itsensä johtamiseen, joka on erittäin tärkeää, koska yrittäjänä tehdään päätökset itsenäisesti ja usein yksin. Yrittäjältä vaaditaan paljon itsenäisyyttä ja aloitteellisuutta.

Yleinen yrittäjyysosaaminen

Lisäksi yrittäjä tarvitsee onnistuakseen myös yrittäjyysosaamista: liike-elämäosaamista sekä taitoja kehittää omaa liiketoimintaa. Tämä käsittää monia kriittisesti menestymiseen liittyviä tietoja ja -taitoja, joita yrittäjä ei välttämättä kehitä suunnitelmallisesti ja säännöllisesti – vaikka usein investointi itseen kannattaisikin! Näitä ovat mm. yritystoiminnan ymmärrys, oman liikeidean kehittäminen ja bisneksen suunnittelu, johtamistaidot (erityisesti itsen!) sekä monenlainen bisnekseen liittyvä käytännön osaaminen (esim. tuotteistaminen, hinnoittelu, markkinointi, talouden johtaminen, myynti).

Vahva yrittäjyysosaaminen sekä sen ja yrittäjän oman persoonan kehittäminen mahdollistavat sen, että pystyt keskittymään siihen, mitä haluat eniten tehdä – ydinosaamiseesi. Useimmat meistä eivät halua ammatikseen vaikkapa maksaa laskuja tai täytellä veroilmoituksia (ellei se ole omaa ammattiosaamista ja ellei asiakas maksa juuri siitä, kuten esimerkiksi tilitoimistoyrittäjälle :-)). Me jokainen haluamme hyödyntää omaa vahvaa ammattiosaamistamme ja auttaa omia asiakkaitamme. Mitä vahvemmat yrittäjätaidot, sitä enemmän on mahdollisuus keskittyä omien asiakkaitten palvelemiseen.

Mikä on sinun ydinosaamistasi? Mihin tekemiseen sinä keskittyisit kaikkein mieluiten työssäsi ja yrityksessäsi? Kommentoi alle!

Tytti *

tyttilaine.fi

Tytti Laine
Someillaan?

Tytti Laine

Tytti Laine on yrittäjyyden moniosaaja, yrittäjävalmentaja ja yrittäjien onnistumisten vauhdittaja. Hän auttaa työkseen itsensä työllistäviä huipputyyppejä eli pienyrittäjiä tukemalla heidän yrittäjyys- ja digiosaamistaan, palveluidensa tuotteistusta ja hinnoittelua, kasvumahdollisuuksiaan sekä verkostoitumistaan.

Tytti on luonut maksuttoman Enemmän euroja! -verkkokurssin, jonka kautta hän haluaa auttaa yrittäjiä saamaan yritystoiminnastaan enemmän iloa ja rahaa. Liity mukaan www.enemmaneuroja.fi ja valmistaudu onnistumaan!
Tytti Laine
Someillaan?
Tytti Laine
Tytti Laine
Tytti Laine on yrittäjyyden moniosaaja, yrittäjävalmentaja ja yrittäjien onnistumisten vauhdittaja. Hän auttaa työkseen itsensä työllistäviä huipputyyppejä eli pienyrittäjiä tukemalla heidän yrittäjyys- ja digiosaamistaan, palveluidensa tuotteistusta ja hinnoittelua, kasvumahdollisuuksiaan sekä verkostoitumistaan. Tytti on luonut maksuttoman Enemmän euroja! -verkkokurssin, jonka kautta hän haluaa auttaa yrittäjiä saamaan yritystoiminnastaan enemmän iloa ja rahaa. Liity mukaan www.enemmaneuroja.fi ja valmistaudu onnistumaan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *